Demokrat Parti'den Suriyeliler seçimde oy kullanmasın teklifi

Demokrat Parti, ilk seçimlerde bir kereye mahsus olmak üzere sonradan vatandaşlığa geçenlerin oy kullanmamasını istedi. Bu gerekçeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifi verildi.
Ecem Çetin
|
06 Haziran 2022, Pazartesi - 16:55
Demokrat Parti'den Suriyeliler seçimde oy kullanmasın teklifi

Altılı Masa Seçim güvenliği Komisyonu, basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısına;CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy,  Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat ve Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez katıldı.

Toplantıda, komisyon yol haritasını açıkladı ve iktidara uyarılarda bulundu.

Basın toplantısı sonrası komisyon üyeleri soruları cevaplandırdı.

Ankara Masası'nın sorusu üzerine Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, başta Suriyeliler olmak üzere son 11 yılda Türk vatandaşlığına geçenlerin dikkatli bir inceleme ve eleme yapılmadan oy kullanmalarını doğru bulmadıklarını söyledi.

Aksoy, bu çerçevede, Suriyelilerin yapılacak olan ilk cumhurbaşkanlığı ile yerel ve genel seçimlerde oy kullanmamaları yönünde TBMM'ye kanun teklifi verdiklerini açıkladı. 

"2011 yılından itibaren Türk vatandaşlığına geçenler bir kereye mahsussoy kullanmasın"

İlay Aksoy şu ifadeleri kullandı: 

"Vermiş olduğumuz kanun teklifi, 2011 yılından itibaren istisna vatandaşlık verilen Suriyelilere, geçici koruma altındaki Suriyelilere, emlak yolu ile dışarıdan özellikle satın alınan vatandaşlıklarda, çünkü onlar gerek vekâlet yolu ile de Türkiye'ye ayak bile basmadan vatandaşlık satın alabiliyorlardı. Bizim kanun teklifimiz 2011 yılından itibaren, 3 seçim genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kereye mahsus bir muafiyet getirmektedir. Neden bir kere istedik? Çünkü, iktidar değişecek, ondan sonra da düzenleme sağlıklı bir şekilde yapılacaktır. "

"Kaygı yaratan bir sorun"

Sadece Güneydoğu değil,   Türkiye'yi, Hatay'dan  Hakkari'ye  İstanbul'u ve Kilis'i, çok yakından incelediklerini ve son iki ay içerisinde vatandaşlıkta geçiş artışı gözlemlediklerini belirten Aksoy, "Yakından takip ediyoruz çünkü, bu gerçekten çok ciddi bir sorun. Türk halkını yakından ilgilendiren ve kaygı yaratan bir sorun. Ancak somut bilgilerle sizin karşınıza çıkmamız lazım. Elimizdeki bütün doneleri sizlerle paylaşalım." dedi. 

"Bütün yeni vatandaşlıklar elden geçirilecektir"

Aksoy son soruya ise şu yanıtı verdi: 

"Kaç yeni vatandaş olur onu öngöremeyiz. Evrak kaydı alındığını pek söylemeyiz. Suriyelilerden bahsedersek, son 10 yıldır beyan esas ülkemize girmiştir. Dolayısıyla ileride iktidarın değiştiğinde, biz iktidara geldiğimizde, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığımız, Dış İşleri Bakanlığımız ile birlikte kurulacak olan heyette bütün vatandaşlıklar elden geçirilecektir. Ve usulsüz olanlar bizim yasalarımıza uymayan olanlarda iptal edilme yoluna gidilecektir. Bunu şuan ki mevzuat yasalarımız da şuan mevcuttur. 5901 nolu yasamız zaten 31.maddesi, 32. maddesi, 33. maddesi buna imkan kılmaktadır. "

Ankara Masası muhabiri Ecem Çetin'in, Demokrat Parti’nin seçimlerdeki parmak boyası önerisine ilişkin sorusuna CHP, Deva Partili ve Gelecek Partili isimler yanıt verdi.

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, "Bizim de parlamentoya bahsettiğiniz konuyla ilgili kanun tekliflerimiz var. Bizim bu konularda farklı kanun teklifleri veriyor olmamız ya da bazı konularda ortaklaşmış olmamız mutabakat metnindeki mutabakatın büyüklüğünü değiştirmez. Farklı fikirler olabilir. Burada kıymetli olan altılı liderler masasından çıkacak karardır. Bütün siyasi partiler o kararlara uyacaklardır" 

DEVA Partili Şahin de, "Günümüz Türkiye’sinde seçimlerin güvenliğini sağlayabilmek için sadece parmak boyası değil farklı enstrümanlar kullanılabilir. Zaten seçim güvenliği komisyonu olarak altı siyasi partinin yan yana gelerek, bununla kalmayıp sivil toplumu, demokrasi talebinde bulunan herkesi de bu çalışmanın parçası haline getirmemizin sebebi o parmaklarımıza sürülen boyaya ihtiyaç duymadan seçimlerin güvenliğini temin etmek olacak” 

Gelecek Partili Üstün ise, “Toplumun, basının, vatandaşlarımızın desteği ile zaten seçim güvenliğinin sağlanmış olacağı kanaatindeyiz”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1556067/demokrat-partiden-suriyeliler-secimde-oy-kullanmasin-teklifi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.