Kabine'de değişiklik mi olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçim kampanyası sürecinde halkın karşısına yenilenmiş bir kabineyle çıkmak istediği, bu değişikliklerin yapılabilmesi içinse ihtiyaç olması durumunda olağanüstü kongreye dahi gidilebileceği konuşuluyor.
Mevlüt Peker
|
26 Haziran 2022, Pazar - 11:52
Kabine'de değişiklik mi olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerini şimdiye kadarki "en kritik’ seçim olarak nitelendiriyor. En kritik seçim için AK Parti teyakkuz hâlinde. Bu seçimi "en kritik" yapan iki önemli unsur var: Birincisi ilk defa seçimi kaybetme olasılığının bu kadar yüksek olması, ikincisi ise buna bağlı olarak tüm kazanımların başka iktidar eliyle yok edileceğine inanılması.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun kulislerde konuşulanları derleyerek hazırladığı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimini kazanmak için önümüzdeki süreçte ciddi manevralar yapabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir süredir konuşmalarında 2023 seçimlerinin, "Türkiye'nin ve Türk milletinin kaderi bakımından gerçek anlamda bir yol ayrımını ifade ettiğine ve kritik öneme sahip olduğuna" vurgu yapıyor. Özellikle ekonomide yaşanan problemlerin AK Parti’ye sandıkta olumsuz yansımasının engellenmesi için Recep Tayyip Erdoğan’ın "yol ayrımı" olarak gördüğü 2023 seçimlerine giderken, sürpriz adımlar atabileceği kaydediliyor. Bu adımların ne olacağı ile ilgili AK Parti kulislerinde farklı görüşler ortaya çıkarken en çok da kabine değişikliği üzerinde duruluyor.

2023 seçimleri için hazırlıkların devam ettiği AK Parti’de sonbahar aylarında güçlü bir parti yönetimi ve kabine değişikliğine gidilebileceği değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyası sürecinde vatandaşın karşısına yeni bir vitrinle çıkmak istediğine dair değerlendirmeler bulunuyor.

Olağanüstü kongre söylentileri

Parti vitrininde değişiklik yapmak için ihtiyaç olması durumunda olağanüstü kongre seçeneğini de tartışılıyor. AK Parti kulislerinde sonbahar aylarında olağanüstü kongreye gidilebileceği, bu kongrede 75 üyeden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) yenileneceği ve Merkez Yürütme Kurulu'nda da (MYK) değişiklik yapılabileceği değerlendiriliyor. Kulislerde dönen bu senaryolar, önümüzdeki süreçte AK Parti’ye bazı yeni katılımların yaşanacağı, AK Parti'ye gelecek kişilerin ‘yönetim kadrosuna taşınabilmesi için olağanüstü kongreye ihtiyaç duyulacağı’ düşüncesinden kaynaklanıyor. Mevcut parti yönetiminden bazı isimler, olağanüstü kongreye gidilmesinin çok zayıf bir ihtimal olduğunu fakat AK Parti Merkez Yürütmü Kurulunda değişiklik yapılacaksa, değişikliğin seçim kampanyasından önce yapılmasının doğru olacağını belirtiyor.

AK Parti’nin 7’inci Olağan Kongresi Mart 2021’de gerçekleşmişti. Büyük kongre; AK Parti’nin tüzüğüne göre, önceki kongrenin üzerinden 2 sene geçmeden yapılamıyor. Fakat olağanüstü kongreye Genel Başkan ya da Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) talebiyle gidilebiliyor.

Yeni kabineye siyasi kökenli isimler

Diğer taraftan, kabine değişiminin sonbahar aylarında konuşulabileceği, yeni kabinede ‘siyasi kökenli’ kişilere yer verileceği, Cumhurbaşkanı Yardımcılığına ikinci bir ismin atanabileceği konuşulanlar arasında yer alıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1603668/kabinede-degisiklik-mi-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.