Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zam için ilk toplantısını bugün yapacak

7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ara dönem zammı için taraflar bugün masaya oturuyor.
Onur Çetinkaya
|
29 Haziran 2022, Çarşamba - 09:47
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zam için ilk toplantısını bugün yapacak

İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zam için ilk toplantısını bugün saat 14.00'te yapacak.

Komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Türk-İş masaya enflasyon farkı ve SGK işçi payında indirim talebiyle otururken, işverenler de prim indirimi, işsizlik sigortası priminin belli bir dönem alınmaması gibi istekleri gündemde tutuyor. 

Yapılacak zamda verilecek destekler de belirleyici olacak. Alınacak kararlar içinse oyçokluğu aranacak.

Komisyonun amacı bugün itibarıyla çalışmaları tamamlayıp, rakamı belirlemek yönünde.

''Enflasyon talebi''

Türk-İş masaya enflasyon kayıplarının giderilmesi talebiyle oturacak. Türk-İş altı aylık enflasyonun kamu çalışanları gibi asgari ücretlilere de yansıtılmasını temel istemi olarak gündemde tutuyor.


Türk-İş toplantı öncesinde dün “açlık-yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Bir anlamda asgari ücretin ne olması gerektiğini de ortaya koydu. Araştırmaya göre açlık sınırı 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 lira. Şu anda 4 bin 253 lira olan asgari ücret açlık sınırının 2 bin 138 lira altında. Araştırmaya göre, bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti de 8 bin 313 lira olarak hesaplandı. 

''Tisk’ten şartlı evet''

Masada işverenleri temsil eden TİSK, artışa olumlu yaklaşıyor. Ancak ücrette yapılacak artışın devletle paylaşılmasından yana. Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün kabine sonrasında, “Asgari ücret artışı yapılırken bakanlığımız özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek bir yöntem de geliştirecektir” dedi. Bu açıklamada, kulislerde artışla özellikle küçük işletmelere gelecek yükün bir kısmının devlet tarafından karşılanacağı şeklinde yorumlandı. İşyerleri asgari ücrete gelen artışların ardından işçi çıkarma ya da sigortasız işçi çalıştırma gibi yollara başvurabiliyor. Bunun önüne geçmek için sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması yoluna gidilebileceğine dikkat çekiliyor. Ancak bunun için belli bir süre işçi çıkarmama şartı getirilebileceği de yine kulislerde konuşulanlar arasında. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1610593/asgari-ucret-tespit-komisyonu-ara-zam-icin-ilk-toplantisini-bugun-yapacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.