Türkiye-Malezya arasında 7 anlaşma

Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ın Malezya'da kullanıma sunulması, aşı teknolojisi transferi ve birlikte aşı geliştirme konularında müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz" dedi. Erdoğan, “Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor” diye konuştu.
Mevlüt Peker
|
07 Temmuz 2022, Perşembe - 16:24
Türkiye-Malezya arasında 7 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerini tamamladı ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ve beraberindeki heyeti başkent Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin hem Türkiye hem de Malezya için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde; ticaret ve ekonomik yatırımlar başta olmak üzere, teknoloji, savunma sanayisi, eğitim, iletişim ve sağlık gibi çeşitli alanlardaki ilişkileri kapsamlı biçimde değerlendirdiklerini belirterek, iki ülkenin iş birliklerinin her geçen gün daha da derinleştiğini ve bu ilişkileri daha ileriye taşıma kararlılıklarını karşılıklı olarak teyit ettiklerini bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub'un önerisi üzerine Türkiye ve Malezya arasındaki ilişkileri “stratejik ortaklık” seviyesinden “kapsamlı stratejik ortaklık” seviyesine yükseltme kararına vardıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Bunlar münasebetlerimizin ulaştığı müstesna seviyenin yeni bir nişanesi olmuştur. Malezya aynı zamanda ASEAN bölgesindeki en büyük ticari paydaşımız konumundadır. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık yüzde 50 artışla 3,5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor. Serbest Ticaret Anlaşmamızın hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesinin ekonomik ve ticari bağlarımızı daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu güncellemeyle hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerleme, mal ve hizmet ticaretini daha dengeli hale getirme imkanına da kavuşacağız."

İkili ve heyetler arası görüşmelerde yatırım projelerine ve yeni iş birliği modellerine dair fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Erdoğan, enerji, gıda güvenliği, iklim değişikliği ve çevre gibi günümüzün meydan okumalarına karşı dayanışmalarını artırma konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ın Malezya'da kullanıma sunulması, aşı teknolojisi transferi ve birlikte aşı geliştirme konularında müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Sağlık, sağlık turizmi, savunma sanayisi, eğitim ve iletişim alanlarında yeni anlaşmalar imzalamak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik. Görüşmelerimizde güncel küresel konular üzerinde de durduk. Bu kapsamda İslam dünyasını yakından ilgilendiren Rohingya ve İslam düşmanlığı gibi meseleleri ele aldık. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi platformlarda dayanışmamızı artırarak özellikle sürdürme kararlılığımızı vurguladık. Türkiye olarak 'Yeniden Asya' girişimimizle kazan kazan anlayışıyla Asya'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Sektörel diyalog ortağı olduğumuz ASEAN ile iş birliğimizi diyalog ortaklığı statüsüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle Asya-Pasifik bölgesine yönelik girişimlerimiz ile Malezya'nın desteğini hep yanımızda hissettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu desteğin artarak devam edeceğine eminim."

Başbakan Yakub ve Malezya heyetine Türkiye ziyaretleri için teşekkür eden Erdoğan, sayılı günler kalan Kurban Bayramı'nın Türkiye, Malezya, İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Türkiye ile Malezya arasında 7 anlaşma

Türkiye ile Malezya arasında, savunma sanayisi, sanayi ve teknoloji, sağlık, iletişim ve medya alanında 7 anlaşma imzalandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub'un düzenlediği ortak basın toplantısı öncesinde anlaşmalara imza atıldı. TÜYAR Mikroelektronik A.Ş. ile Silterra Malaysia Arasında Mutabakat Muhtırası'nı TÜYAR Mikroelektronik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Elagöz ile Silterra Malaysia Yönetim Kurulu Eş-Başkanı Abidin bin Said Muhammed Tahir imzaladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1642602/turkiye-malezya-arasinda-7-anlasma
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.