Grönland’da büyük bir buz tabakası koptu

Kuzeydoğu Grönland'da 79N olarak adlandırılan Kuzey Kutbu’nun en büyük buz tabakasından büyük bir buz parçası koptu. Bilim insanları kopan kısmın yaklaşık 110 km2'lik bir alanı kapladığını ve iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu açıkladı.
Zeliha Demirci
|
14 Eylül 2020, Pazartesi - 17:26
Grönland’da büyük bir buz tabakası koptu

Kuzeydoğu Grönland'da 79N buz rafından büyük bir parça koptu. Araştırmacılar, söz konusu kaybın Grönland'da meydana gelen hızlı iklim değişikliklerinin başka bir kanıtı olduğunu söylerken, Almanya’daki Friedrich-Alexander Üniversitesinden Dr. Jenny Turton, "Bu bölgedeki atmosfer 1980'den beri yaklaşık 3 derece ısındı." bilgisini paylaştı.

Kırılma 2019'da başladı

Yaklaşık 80 kilometre uzunluğa ve 20 km genişliğe sahip, Kuzeydoğu Grönland’ın ön yüzünü oluşturan 79N buz rafının, Spalte Glacier adlı ön yüzü ise parçalanarak buz dağı filosu haline geldi. 2019 yılında büyük bir kırılma yaşayan buzulu, bu yazın sıcaklığı sonunu getirmeye başladı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Sentinel 2B gözlem uydusu tarafından çekilen fotoğraflarda, buz tabakasının üzerindeki erimiş havuzlar gözlemlendi. Araştırmacılar, bu tür suların varlığının genellikle buz platformları için sorun yarattığını çatlakları doldurarak onların daha çok açılmasına neden olduğunu belirtti.

Su, hidrofraktür olarak bilinen bir işlemle çatlakları aşağı doğru iterek onları rafın tabanına doğru iterek buz tabakasını zayıflatıyor.

Buz tabakası alttan da eriyor

Öbür yandan oşinograflar, daha yüksek okyanus ve deniz sıcaklıklarını belgeleyerek buz tabakasının alttan da eridiğini belirtti.

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırma Merkezinden (GEUS) Profesör Jason Box, “79N, Grönland'ın kuzeybatısındaki Petermann Buzulu'nun 2010 ve 2012'de çok fazla alan kaybetmesinden sonra 'kalan en büyük Arktik buz tabakası' haline geldi.”

79N'yi bu kadar önemli kılan şey, iç buz tabakasına bağlanma biçimi. Bir gün, iklim beklediğimiz gibi ısınırsa, Grönland'ın bozulmasının önündeki başlıca eylem merkezlerinden biri olacağı anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/165686/gronlandda-buyuk-bir-buz-tabakasi-koptu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.