EYT için geri sayım başladı,formüller masaya geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili çalışmalara hız kazandırdı.
Onur Çetinkaya
|
20 Temmuz 2022, Çarşamba - 12:08
EYT için geri sayım başladı,formüller masaya geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, her formül için ayrı ayrı maliyet hesaplaması yapılmasının ardından çalışmanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletileceğiz dedi ve çalışmalarda başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmaları yürütmek için bir ekip oluşturdu.

Şimdiye kadar net bir formül yok. Ancak üzerinde gelen talepler ve dünyadaki örnekler üzerinden bazı formüllerin üzerinde duruluyor. 

EYT'liler için hangi formüller olabilir ? 

15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talep. Bu formüle göre 6,5 milyon kişi düzenlemeden yararlanacak.

Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması halinde yaş şartına bakılmadan emeklilik formülü.

Eylül 1999'da çıkan yasa çerçevesinde emelilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biri.

Alternatiflerin her biri maliyetleriyle birlikte değerlendirilecek. Çalışmanın netleşmesinin ardından sendikalardan da görüş alınacak.

Formüllerin belirlenmesi ve düzenlenmesinin ardından EYT çalışması en geç Ocak 2023'te Meclis'e gelecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1663805/eyt-icin-geri-sayim-basladiformuller-masaya-geldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.