Ergin Kahveci: "Tarım kredi marketleri fiyat düşürsün kararı görevi suistimaldir"

İyi Parti Tarım ve Kırsal kalkınma Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, gıda fiyatlarının talimatla ne artacağını ne de azalacağını belirterek, Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle böyle bir sonuç alınamayacağını söyledi.
Ersin Küçükbarak
|
18 Ağustos 2022, Perşembe - 16:25
Ergin Kahveci: "Tarım kredi marketleri fiyat düşürsün kararı görevi suistimaldir"

Ergin Kahveci Ankara Masası Gündem Programında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin sahibinin hükümet değil 800 bin çiftçi olduğunu belirten Kahveci, 'Türkiye’nin en büyük tarımsal holdingi' olarak nitelediği bu kurumun öncelikle çiftçinin menfaatlerini düşünmek zorunda olduğunun altını çizdi.

Kahveci, Tarım Kredi Kooperatiflerinin piyasadaki gıda fiyatlarını dengeleyici ve düzenleyici bir rolü bulunmadığını ve bir regülasyon kurumu olmadığını vurguladı.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin marketçilik yapamayacağına da işaret eden Kahveci, “800 bin çiftçi size nerede böyle bir yetki verdi?” diye sordu.

Ergin Kahveci, zincir marketlerle rekabet etmenin Tarım Kredi’nin işi olmadığını ifade etti.

Kahveci, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri fiyat düşürsün talimatının ‘görevi suistimal’ olduğunu savundu.

Ergin Kahveci şöyle konuştu:

“20 liraya talimatla çıktıysa 19 liraya talimatla düşer”

“20 liraya talimatla çıktıysa 19 liraya talimatla düşer. Yani etki ve tepki dualite. Bir cümle kuruyorsunuz bir şey söylüyorsunuz toplumun önüne koyuyorsunuz dediğiniz şey talimatı verdim düşecek. O zaman bunun karşı tepkisi ne yani, evet hayır var yok denkleminde söylüyorum. Bunun karşısı ne talimatlar verdim fiyatlar arttı. İkisi de doğru değil böyle bir şey asla olamaz. Ekonomi içinde böyle bir şey yok, geçicidir.”

“Tanzim satışta da Tarım Kredi zarar etti”

“ Tarım, tanzim satış çadırlarıyla düştü mü? Peki tanzim satış çadırlarından Tarım Kredi Kooperatifleri kar mı etti zarar mı etti? Kime yazdı, çiftçiye. Şimdide aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar.”

“Tarım Kredi ortaklarının çıkarlarını düşürmek durumundadır”

“ Piyasadan gelen bilgiler birçok üründe, aslında fiyatların düşmediği, tarım kredi fiyatlarının yüksek olduğu o tarafına girmek istemiyorum piyasadır sonuç itibariyle ama işin esasını söyleyeyim Tarım Kredi Kooperatifleri 1581 yasayla kurulmuş olan, çiftçiye hizmet etmekle mükellef olan, görev kapsamları kendi ana sözleşmelerinde ve kuruluş kararnamelerinde yazılı olan ve tamamen ortaklarının çıkarlarını düşünmek üzere kurulmuş olan tarımsal kurumlardır. Siz bunları maliyeye bağlı değilse, hazineye bağlı değilse, ekonomi bakanlığına bağlı değilse burası siz bunları maliyenin hazinenin ekonomi bakanlığının unsuru olarak kullanmaya kalkarsanız çiftçilere zarar yazarsınız.”

“Tarım Kredinin marketçilik görevi yoktur”

“ Marketçilik görevi yoktur Tarım Kredi Kooperatiflerinin. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ülkeye bir iyilik yapacaksa mesela şuanda ayçiçeği üretim dönemi girsin piyasaya 10 lira 75 kuruştan değil de 16 lira 60 kuruştan ayçiçeğini alsın, çiftçiye para kazandırsın.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1721730/ergin-kahveci-tarim-kredi-marketleri-fiyat-dusursun-karari-gorevi-suistimaldir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.