Koronavirüsün miktarı hastalığın seyrini de etkiliyor

Erzurum'da 9 yaşındaki Melek Kartal’ın hayatını kaybetmesi bir anda dikkatleri tekrar çocukların üzerine çekti. Peki nasıl oluyor da 90 yaşındaki hasta virüsü yenerken 9 yaşındaki Melek’i kaybedebiliyoruz. Mehmet Acet Haber7 'deki yazısında, bu soruyu “güvenilir” olarak tanımladığı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a sordu.
Büşra Bayrak
|
18 Eylül 2020, Cuma - 11:23
Koronavirüsün miktarı hastalığın seyrini de etkiliyor

Mehmet Acet yazısında, koronavirüsle ilgili iyimser ve kötümser haberlerin at başı gittiğine işaret etti.

Dünya genelinde pandemi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon sınırına dayandığını belirten Acet, yaz döneminde virüsün etkisini yitirecek şekilde mutasyona uğrayacağı beklentisinin gerçekleşmediğini vurguladı.

"Kimle konuşsak, ‘çemberin daraldığını’ dile getiriyor"

Acet, “Şimdi sonbahar kapımızı çalmış durumda ve salgının griple birleşip daha ağır seyredeceği yönünde korkular var. Türkiye’deki durumda ortada. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir yandan en baştaki günlere göre 4,5 kat yükün arttığını söyleyip mevcut tablonun vehametini ortaya koyan sözler sarf ediyor, öbür yandan da aylar içerisinde bu beladan kurtulabileceğimize dair umuttan söz ediyor. Son günlerde kimle konuşsak, ‘çemberin daraldığını’ dile getiriyor. Son iki ayda virüs hızlıca yayıldı ve artık herkesin konu komşusundan, çalıştığı iş yerinden, çevresinden ya da bildiği kişilerden daha fazla insanın korona hastası olduğunu öğrendiği bir dönemden geçiyoruz. Yani evet ilk döneme göre vakalar çok daha fazla artmış durumda.” ifadelerini kullandı.

Bu yüzden yazısı için Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradığını belirten Acet, şöyle devam etti:

“Bu yazıya başlamadan önce Prof. Ceyhan’ı arayıp birkaç tane soru sordum. Bunlardan biri, virüs miktarının hastalığın ağır geçmesiyle olan ilişkisi üzerineydi. Şöyle diyeyim: Bir bakıyorsunuz, bir yandan 90 yaşında insanlar koronayı yenip taburcu oluyor ama öbür yandan 9 yaşındaki çocuklardan hayatını kaybedenler oluyor. Kronik hastalık, bağışıklık sistemi ya da yaş faktörü dışında başka bir faktör daha olmalı diye düşünmez misiniz?"

"Bağışıklığı güçlü insan da hayatını kaybedebilir"

"Mehmet Ceyhan, bu soruya cevap verirken ‘virüs miktarının’ etkisine atıf yapıp şunları söylüyor: “Virüs miktarı çok önemli. Kişinin bağışıklık sistemi güçsüzse o zaman az miktarda bir virüs de hastalık yapabilir. Ama kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü bile olsa, bazen o kadar yoğun miktarda virüs alır ki başa çıkamaz virüsle. O yüzden bağışıklığı güçlü insan da hayatını kaybedebilir. Nitekim biz 6 çocuk kaybettik Hacettepe’de. Bunların 3’ünde altta yatan hastalık vardı ama 3’ünde hiçbir şey yoktu.” Virüs miktarının, ya da virüs yoğunluğunun hastalar üzerindeki etkisi üzerinde düşünürken akla otomatikman sağlık çalışanları geliyor."


"Sağlık personeli daha çok virüse maruz kalıyor"

Prof. Ceyhan da bu noktaya şöyle dikkat çekiyor: “Sağlık personelinin daha ağır geçirmesinin daha çok hayatını kaybetmesinin nedeni de bu. Sağlık personeli, direkt en çok virüs yaydığı dönemde kişiyle çok yakın temas ediyor dolayısıyla daha çok virüse maruz kalıyor.”
Kovid-19 virüsü gözle görülebilen bir meret değil. Bir milimetrenin bir milyonda bir büyüklüğünde ve ancak elektron mikroskopla görülebiliyor. Dolayısıyla virüsü seçme imkanımız olmadığı gibi, az ya da çok miktarda virüse muhatap olma konusunda da bir seçeneğimiz yok.


"Her yaştan insanın tehdit altında olduğunu aklımızdan çıkarmamız gerek"

"Ancak bu bilgi her durumda büyük önem taşıyor. Herkes, hangi durumlarda daha fazla virüse maruz kalabileceğini kendi kendine hesap edebilir. Bu bilginin önemli olmasının bir başka gerekçesi de, kimsenin yaşına güvenmemesi gerektiğini ortaya koyuyor olması. 9 yaşında hiçbir kronik rahatsızlığı olmayan, bağışıklık sitemi güçlü çocuklar gözümüzün önünde hayatını kaybedebiliyorsa, her yaştan insanın tehdit altında olduğunu aklımızdan çıkarmamız gerekir.” Mehmet Acet’in aşı çalışmalarını da ele aldığı yazının tamamını buraya tıklayarak okuyabiliriniz.
http://www.ankaramasasi.com/haber/172849/koronavirusun-miktari-hastaligin-seyrini-de-etkiliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.