Bakan Ersoy, Kız Kulesi'ni Mart'ta anlatmış!

Kız Kulesi'nin restorasyonuna ilişkin "Kız Kulesi ile ilgili bilgilendirme yapılmadı" iddiaları sonrası, aylar önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yaptığı açıklama sosyal medyada gündem oldu.
Mevlüt Peker
|
05 Eylül 2022, Pazartesi - 22:55
Bakan Ersoy, Kız Kulesi'ni Mart'ta anlatmış!

Millet İttifakı'nı destekleyen bir televizyon kanalına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a program sunucusu cep telefonunu göstererek, "Sayın Bakanım bakın benim telefonumda ne var?" diye soruyor ve Bakan Ersoy'un "Kız Kulesi" cevabını aldıktan sonra "Böyle bir şey olamaz. Buraya bir şey yapıyor musunuz?" sorusunu yöneltiyor.

Soruya Mehmet Nuri Ersoy'un cevabı ise şu oluyor:

"Biz orada bir restorasyon çalışmasına başladık, Eylül ayı itibariyle. Hedefimiz Nisan ayında açmaktı. Burada çok detaylı bir çalışma yapıyoruz. Biliyorsunuz 1998 yılında burası restore edilmişti ama maalesef o zamanki restorasyon biraz göstermelik yapılmış. Eskiden çimento restorasyon malzemesi olarak kabul ediliyordu ancak şu anda çimento yasaklı malzeme. Buradaki çimento sıvaları kaldırdığımız zaman maalesef bazı kirişlerle kolonların birbirlerine bağlanmadığını gördük. Üstü örtülüp geçilmiş. Deniz kumu kullanılmış, korozyona uğramış; aslında yapı statik olarak da çok sağlıklı değil. Şimdi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ile çalışıyoruz. Bu keşiften sonra hocalarımızın isteği üzerine biz İstanbul Teknik Üniversitesine ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine rapor hazırlattık. Raporlar doğrultusunda yeni bir restorasyon projesi geliştirdik. Ne yapılacak? Mesela Kız Kulesi'nin üzerinde beton bir külah var. Onlar sökülecek, betondan arındırılacak. Etrafına taşıyıcı bir demir konulmuş mesela. Orijinalinde olmayan o demir kalkacak. İçeriden gizlenerek statik sağlanacak. Yapı çatıları da kaldırılacak. Ara kamedemelerdeki beton tabyalar dahil, bina üzerindeki yüklerin hepsi sökülecek. Özgün malzemesiyle tekrar yapılacak. Bu proje hazırlandı. Anıtlar Kuruluna gönderilecek ve onların da görüşleri ve onayı alındıktan sonra restorasyon devam edecek."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1760282/bakan-ersoy-kiz-kulesini-martta-anlatmis
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.