Bakan Kirişci balıkçılarla denize açıldı: ''Balıkçılara 19 yılda 18.2 milyar TL ödeme yapıldı''

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana’da ‘2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu’ açılışına katıldı, balıkçılarla birlikte 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. Bakan Kirişci, “2003 yılından itibaren balıkçılarımıza bugünün parasıyla 10.2 milyar TL ÖTV indirimli yakıt desteği sağlanmıştır. Yetiştiricilerimize 7.2 milyar TL olmak üzere diğer desteklerle toplam 18.2 milyar TL ödeme yapılmış ve bu ödemeleri yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
Ankara Masası
|
16 Eylül 2022, Cuma - 04:33
Bakan Kirişci balıkçılarla denize açıldı: ''Balıkçılara 19 yılda 18.2 milyar TL ödeme yapıldı''

Adana’da balıkçılar av yasağın sona ermesiyle ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı. Adana’nın Karataş ilçesinde düzenlenen ‘2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu’ açılışına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Valisi Süleyman Elban, milletvekilleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bakan Kirişci, yaptığı konuşmada Türkiye’nin Avrupa’nın en güçlü balıkçılık filosuna sahip olduğunu belirterek, “Av yasağının devam ettiği 5 ay boyunca sadece sizler değil vatandaşlarımızda bugünü dört gözle bekledi. Karadeniz, Marmara ve Ege’de av sezonunu 31 Ağustos’ta açmıştık. Bugün de inşallah Akdeniz’de ‘Vira Bismillah’ diyeceğiz. Dünyada adından söz ettiren güçlü bir balıkçılık sektörümüz var. 18 bin 476 balıkçı gemisiyle Avrupa’nın en güçlü balıkçılık filosuna sahip ülkelerden birisiyiz. Avrupa’nın en modern 281 su ürünleri işleme tesisine de ülke olarak biz sahibiz. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en çok üretim yapan ülkeyiz. 250 bin vatandaşımızın istihdam edildiği sektörümüz sizlerin sayesinde büyüyor ve gelişiyor” diye konuştu.

“2023 hedefimiz 2 milyar dolar”

Türkiye’nin 2022 yılı su ürünleri ihracatının 1.5 milyar dolar olmasını beklediklerini kaydeden Bakan Kirişci, “Hükümetlerimizin doğru politikaları ve sizlerin gayretli çalışmalarıyla geçen yıl su ürünleri ihracatımız 1.4 milyar dolar düzeyine erişmiştir. 2022 yılı ihracatımızın 1.5 milyar dolar olmasını şimdiden bekliyoruz. Cumhuriyetimiz yüzüncü yılı olan 2023 için ise ihracat hedefimiz 2 milyar dolar. İnşallah hep birlikte, emin adımlarla buraya ilerliyoruz. Balıkçılık sektörümüz ihtiyacımız çok çok üstünde bir kapasiteye sahiptir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde imzaladığımız anlaşmalar ile reislerimiz Atlantik’ten, Hint Okyanusu’na kadar uluslararası sularda balıkçılık yapma imkanına sahiptir. Balıkçı kardeşlerimiz kendi sularımızda avladığımız balıkların kat ve kat fazlasını uluslararası sularda, okyanuslarda avlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Mavi vatanda eklendi”

Türkiye’nin yüz ölçümü söylenirken 462 bin kilometrekare mavi vatanında artık söylendiğini kaydeden Bakan Kirişci, “Geçtiğimiz sene başlattığımız uygulama neticesinde balıkçılarımızın Akdeniz’de kırmızı karides avcılığını sürdürmelerine ve mavi vatanımızın her yerinde bayrağımızı dalgalandırmalarına imkan sağladık. Daha düne kadar bu ülkenin yüz ölçümünü sorduğumuz 780 bin kilometrekare olduğu söylenirdi. Ancak şimdi cumhurbaşkanımızın ve hükumetimiz sayesinde bu 780 bin kilometrekareye birde 462 bin kilometrekare mavi vatan eklenmiştir. Bu başarının ve inşallah bunun karşılığının kısa zamanda elde edileceğini düşünüyoruz. Balıkçılarımız, Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında 12 ay avcılık yapabilmektedir. Bu potansiyeli kullanmak Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğarak elde ettiğimiz haktır. Hükumet olarak temel görevimiz 85 milyon vatandaşımızın hakkını korumaktır” dedi.

“Balon balığı avcılığı desteklenmeye devam edecek”

İstilacı balon balığı avcılığı desteklerinin bu senede süreceğini anlatan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, daha sonra şunları söyledi:

“En az 5 milyon yeni balon balığının ekosisteme katılımına engel olmuş durumdayız. Bu sene avlanan her balon balığı desteğini arttırdık. Kuyruk başına 2,5 lira ile 12,5 lira olacak şekilde güncelledik. Karataş’ta yapay resif yapılması için gerekli izni verdik. Ayrıca projeye 1 milyon lira ödeneği de geçen hafta aktardık. Bunlar sadece Karataş'a ve Adana'ya özel değil, Hatay'a, Mersin'e de benzer yatırımları yapıyor desteklemelerimizi veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Adana, Karataş ve Yumurtalık balık avcılığında bölgemizin en önemli merkezlerindendir.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1784538/bakan-kirisci-balikcilarla-denize-acildi-balikcilara-19-yilda-182-milyar-tl-odeme-yapildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.