Fatih Öztek: "Vatandaş zarara uğratıldı, bunun bedeli olmalı"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Öztek , Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Borsa İstanbul’a yatırım önermesi ve sonrasındaki büyük düşüşte yatırımcının zarara uğramasına ilişkin “ Tamamen bir yanlış yönlendirme ve vatandaşın zarara uğratılması var. Yani bunun bir bedeli olmalı” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
23 Eylül 2022, Cuma - 13:18
Fatih Öztek: "Vatandaş zarara uğratıldı, bunun bedeli olmalı"

Dr. Fatih Öztek, Ankara masası Gündem programında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Öztek, Bakan Nureddin Nebati’nin 23 Ağustos’ta “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık” diyerek vatandaşlara borsada yatırım yapmaları yönündeki tavsiyesini değerlendirdi.

O dönem borsanın ekstra iyi performans gösterdiğini hatırlatan Öztek, Nebati’nin de bunu kendilerinin izlediği politikanın doğal sonucuymuş gibi yansıtmak istediğini söyledi.

Öztek, “Onun ötesinde bir amaç taşıdığını düşünmüyorum” dedi.

DR. Öztek şöyle devam etti:

“Piyasaya yansıyan her haberin dayandığı bir doğru gerekçe var. Yani az önce bahsetmiş olduğumuz faiz indirim kararlarıyla bankacılık sektörünün karının inanılmaz artacağı bariz belliydi. Neden? Merkez Bankası sürekli faiz indiriyor ve aradaki her açılan makas bankacılık sektörüne kar olarak yazıyor. Dolayısıyla siz de boraya yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı olarak karının 5 katına, 6 katına ve yıl sonu belki 7 katına çıkacağını düşündüğünüz bir sektör ki bankacılık sektörüne yatırım yapmanız doğaldı. Yani altında doğru bir gerekçe var.”

“Nebati’nin o cümlelerinden sonra ‘bu bir yatırım tavsiyesi değildir’ cümlesi duymadım”

“ Ama sizin bahsetmiş olduğunuz SPK’yı görevini yaptı mı yapmadı mı tartışmasında bunlar tamamen manipülatif sonuçlar doğurabilecek seviyeye getiriyor.  Ve bunu aleni olarak bir başka normal vatandaş bunu söyleyemez. Ya da söyledikten sonra bu bir yatırım tavsiyesi değildir cümlesini kullanmak zorunda. En basitinden bir sosyal medyada, web sayfasında  eğer böyle bir teknik analiz yapıyorsanız yoksa üzerinizde bir yasal sorumluluk oluşturuyor. Sayın Nebati’nin o cümlelerinden sonra ben ‘bu bir yatırım tavsiyesi değildir’ cümlesi duymadım. Tam tersine sanki  ‘yapınmış, yapmalılarmış’ gibi bir ifade vardı.”

“Önerinin ikinci sebebi vatandaşı dolardan uzaklaştırıp borsaya yaklaştırmak”

“Oradaki ikinci argümanı bakan beyin- birincisi iyi bir haber vermek zorunda işte hızla büyüyor. İkincisi de yerli yatırımcıları dolardan uzaklaştırmak gerekiyor. Yerli yatırımcı dolara yaklaştıkça bu az önce bahsetmiş olduğum 280 milyar doları çevirmek zorlaşıyor. Neden? Çünkü vatandaş, yatırımcı, üretici ülke içerisine gelen doları tuttuğu zaman iç piyasada bu ödemeyi yapmak için işler daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla vatandaşı, yerli yatırımcıyı dolardan uzaklaştırmanın en iyi gerekçelerinden biri ne? Dolarını bozdur bak borsaya gir. Borsa çok iyi bir performans sergiliyor. Dolayısıyla vatandaş bir nebze de olsun dolardan uzaklaştırıp işte TL cinsinden Borsa İstanbul’daki hisse senetlerine yatırım yapmasının önünün açmak için kurulmuş bir cümle. Ben asıl gerekçesinin bu ikisi olduğunu düşünüyorum.”

“Bunun bir bedeli olmalı”

“ Ama yalın olarak olaya baktığımızda tamamen bir yanlış yönlendirme ve vatandaşın zarara uğratılması var. Yani bunun bir bedeli olmalı”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1797314/fatih-oztek-vatandas-zarara-ugratildi-bunun-bedeli-olmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.