CHP, Dezenformasyon Yasası'nın iptali için AYM'ye başvuracak

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, Resmi Gazete'de yayımlanan Dezenformasyon Yasası'nı Anayasa Mahkemesine götürüleceklerini açıkladı.
Ankara Masası
|
18 Ekim 2022, Salı - 09:21
CHP, Dezenformasyon Yasası'nın iptali için AYM'ye başvuracak

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yasaya karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), değişikliğin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, "29. Madde konusunda kendileri bu suç tanımı nedeniyle ‘işlenemez suçtur’ diyorlar. ‘Neden getirdiniz bu yasayı?’ diyoruz, yanıt yok. ‘Bu maddede ceza üst sınırını üç yıldan iki yıla çekelim, tutuklu yargılama olmasın, katalog suç olmasın, gazeteciler ve sıradan yurttaş bu yasanın kapsamı dışına çıksın’ dedik, kabul etmediler" dedi.

" Anayasa Mahkemesi’nden ‘sansüre hayır’ demesini umuyorum"

Hürriyet yazarı Hande Fırat'a konuşan CHP'li Özkan, "29. Madde başta olmak üzere sansürcü bütün maddeleri, basın kartını çaycıya, çorbacıya verip gazetecilere verdirmeyen, 84 milyon vatandaşımızın özel hayatını izleyen, dinleyen, gözleyen, depolayan, hukuku devre dışı bırakan maddeleri götüreceğiz."

"Anayasa Mahkemesi hem Basın İlan Kurumu hem de İletişim Başkanlığı’nın yetkilerini kararlarıyla sınırladı. O kararlara karşı hülledir bu yasa. Anayasa Mahkemesi’nden ‘sansüre hayır’ demesini umuyorum."

"Neyin dezenformasyon olduğuna dair bir tanımlama getirmiyorlar. Ama neyin suç olduğu belli: İktidara uymayan fikir açıklamak, yazmak, bunları yaymak suç."

"Siyasetin en karanlık yeri bu yasa"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yasanın siyasetle ilgisi olmadığını söylemesine ilişkin de konuşan Tuncay Özkan "Mahir Ünal beni çok güldürüyor. Ufak at da kargalar yesin. ‘Yasanın yürürlüğünü seçim sonrasına bırakalım’ dedik, reddettiler. Siyasetin en karanlık yeri bu yasa" diye konuştu.

Özkan, “Türkiye bu yasayla demokratik ligden düştü. Bu yasanın mağdur edeceği her masumla sonuna kadar dayanışacağız" diye konuştu. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1842053/chp-dezenformasyon-yasasinin-iptali-icin-aymye-basvuracak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.