AİHM HDP’li vekillerin tutuklanmasını insan hakları ihlali saydı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ Şenoğlu ile birlikte 2015 yılında TBMM'ye seçilen 12 HDP üyesinin yaptığı başvuruda Türkiye'nin “insan hakları ihlalinde bulunduğuna” hükmetti.
Ersin Küçükbarak
|
08 Kasım 2022, Salı - 15:39
AİHM HDP’li vekillerin tutuklanmasını insan hakları ihlali saydı


Euronews Türkçe’nin haberine göre, 2016 yılında dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından HDP üyelerinin tutuklanmasıyla Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğunu duyuran AİHM, TBMM üyesi olmalarına rağmen hâlâ cezaevinde olan HDP üyelerinin serbest bırakılması için Türkiye'nin gerekeni en kısa zamanda yapmasını istedi.

HDP’li vekiller, TBMM üyesi olup “dokunulmazlığa” sahip olmalarına, suç işlediklerine dair makul bir şüphe ortaya konulamamasını ve siyasi söylemleri yüzünden tutuklandıkları gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu.

‘Türkiye tazminat ödeyecek’

AİHM, başvuruyu yapanların özgürlük ve güvenlik hakkıyla, ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Karar gereği Türkiye başvuru sahiplerine yaklaşık 183 bin euro tazminat ödeyecek. Figen Yüksekdağ Şenoğlu ile birlikte, İdris Balüken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encu, Gülser Yildirim, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik, Leyla Birlik, Türkiye aleyhine başvuru yapan HDP üyeleri arasında yer alıyordu

http://www.ankaramasasi.com/haber/1918307/aihm-hdpli-vekillerin-tutuklanmasini-insan-haklari-ihlali-saydi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.