İmamoğlu'ndan terör soruşturması açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'ye açılan terör soruşturması hakkında basın toplantısı düzenledi. 2019 yılı sonundan 2021 Nisan ayına kadar arşiv araştırması yapılamadığını söyleyen İmamoğlu, "O raporda sadece İmamoğlu ve onun yöneticileri suçlanırsa gök kubbeyi başınıza yıkarız" dedi.
Onur Çetinkaya
|
28 Aralık 2022, Çarşamba - 11:48
İmamoğlu'ndan terör soruşturması açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri müfettişlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne  yönelik terör soruşturmasındaki iddiaları değerlendirdi.

İmamoğlu, altılı masanın temsilcileriyle birlikte Saraçhane'de basın toplantısı düzenledi.

"Teröristlerin isimlerini verin dedik, cevap muhatabımız değilsiniz oldu"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 557 teröristin çalıştığını iddialarını yanıt veren İmamoğlu,  "İlk olarak 9 Aralık 2021 günü TBMM'de İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken hezeyana kapılan bakan, sayı ve örgüt listesi vererek, '557 teröristin çalıştığını' iddia etmiştir. Aradan geçen zamanda terörist olduğunu iddia ettiği kişilere karşı herhangi bir yasal girişimde de bulunmamıştır. Oysa biz görevimizin gereği söylenen bu sözü kıymetli bularak girişimde bulunmak istedik. 'Bu 557 teröristin isimlerini bize verin işlem başlatalım' dedik. Aldığımız yanıt 'Siz bizim muhatabımız değilsiniz' oldu." dedi.

"Sadece CHP belediyelerine soruşturma açıldı"

Soruşturmaya yönelik açıklamalarını sürdüren İmamoğlu,"Bakan Bey 26 Kasım 2022 günü ve aralarında İBB'nin de bulunduğu bazı belediyelerle ilgili müfettiş raporundan bir kısım iddialarını kamuoyuna sundu. Bu bakan kendisini çok akıllı, herkesi aptal sanıyor. Kendini akıllı sanan bakanın AK Parti ile incelemelerinde imar yolsuzluğu, rüşvet iddiaları olduğunu görüyoruz. Sen terör örgütü suçlamalarıyla sadece CHP belediyelerine soruşturma açtın. Eğer adil bir bakansan AK Parti belediyelerine de personel soruşturmasını yap. Bir de çıkmış yüzdeler vererek 'Ben adil birisiyim' demeye çalışıyor. Sen kalbi de aklı da kötülüğe çalışan bir zatsın. Bu kötülükte sınır tanımayan birisin.

Bakan geçen sene 557 dediği terörist sayısını enflasyona uyarlayarak 1667'ye çıkarmış. Bununla ilgili bilgi sorduk ancak cevap alamadık. Bir yıldır İBB'de var olduğu iddia edilen teröristlere ulaşmak ve yasal işlemleri yapabilmek için mücadele ediyoruz ancak Bakan beyin engeline takılıyoruz. İBB'deki teröristleri birisi saklıyor ve işlem yapmıyor." ifadelerini kullandı.

Yerlikaya ve Uysal görevdeydi 

Bakanlık bize hiçbir bilgi vermediği gibi, bizim verilerimizle bakanlık verileri arasında farklar olduğunu görüyoruz diye konuşan İBB başkanı, "1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasını tekrar inceledik. O dönem görevde değildik. O dönem Sayın Mevlüt Uysal ve Vali Ali Yerlikaya 27 Haziran'a kadar görevdeydi. Bu dönemleri de inceledik. İçişleri Bakanı olan kişi iddia ettiği 1667 teröristi örgüt örgüt böldü son 51 kişiyi diğer terör örgütleri klasmanına soktu. Bakanın açıkladığı rapor daha sonra İçişleri Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre göre 9 Aralık 2022'de Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmiş durumda. " diye konuştu.

"Biz kuzu değiliz"

İmamoğlu, Soylu'ya yönelik sözlerine şöyle devam etti," Bakanın belediyemizle ilgili iddiası terör örgütüne katılanların ailelerine iş verdiğimiz iddiası. Güvenlikten sorumlu bir bakan terör örgütü promosyonu reklamını aleni ne için yapar? Bakan devlet ağzıyla terör örgütüne sahip çıkılmasının reklamını yapıyor. Bakanlığın zaten zayıf. Belediyecilikle ilgin yok. Belediyeler güvenlik kuruluşları değildir. Terör örgütüne kim katılmış, akrabaları kim bilemez. Ne yetkisi ne kuruluşu var. Bu kurumların başında siz varsınız.  "Biz kuzu değiliz. Bu ülkede adaletin yerini bulacağına inanan ve bunun mücadelesini kararlılıkla veren insanlarız. Peki yeni yasa çıkınca İBB, arşiv ve güvenlik araştırmaları konusunda üzerine düşeni yapmış mıdır? Evet yapmıştır. Yasak kararı öncesi beş aylık ve yeni yasa sonrası 8 aylık, toplam 13 ayda işe giren 7 bin 500 kişi için arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması talep ettik. Eski İBB yönetiminde işe alınan 4 bin 116 çalışandan eksik olduğunu gördüklerimizi de arşiv ve güvenlik soruşturmalarını talep ettik. Bu talebimizin 9 bin 617'sine cevap aldık. 660 kişinin arşiv araştırması içinse bir yıldır cevap bekliyoruz. 30 günde cevaplaması gereken 660 kişi için, müfettiş 25 bin 365 kişinin sorgusuna 5-6 ayda ulaşabiliyor. Demek ki isteyince olabiliyormuş."

"Gök kubbeyi başınıza yıkarız"

Soruşturma kapsamındaki 1 Ocak 2019-27 Haziran 2019 tarihleri arasında görevde olmadığını, bu dönemde belediyeye eski başkan ve kayyum baktığını, Anayasa Mahkemesi kararı gereğince, 2019 yılı sonundan 2021 Nisan ayına kadar arşiv araştırması yapılamadığını savunan İBB Başkanı, "Medyaya yansıyan 500 küsur sayfalık rapor henüz bizde yok. Duyumlarımıza göre bu raporda hakkında işlem yapılması istenen kişiler sadece ve sadece ben ve benim dönemimde eski / yeni yönetici arkadaşlarım. Eğer savcılığa sunulan raporda eski başkan Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi ve onların yöneticileri hakkında da işlem talep edilmişse bir lafım yok. Unutmayın, altını tekrar çiziyorum. O raporda sadece İmamoğlu ve onun yöneticileri suçlanırsa gök kubbeyi başınıza yıkarız." açıklamasını yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2028027/imamoglundan-teror-sorusturmasi-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.