Ali Babacan: ''Aday konusunda partilerin desteğini almayı arzu ederiz''

Cumhurbaşkanı adayı konusunda HDP ile müzakere edilip edilmeyeceğine ilişkin Ali Babacan, "HDP’yle diyalogu olan siyasi partiler var. Bizim de var. Bu, diyalog çerçevesinde bugüne kadar gündeme gelen bir konu olmadı. Bundan sonraki süreçte gündeme gelmeyeceği anlamına da gelmez. Sadece HDP değil, tüm partilerin desteğini almayı arzu ederiz "
Ecem Çetin
|
09 Ocak 2023, Pazartesi - 17:01
Ali Babacan: ''Aday konusunda partilerin desteğini almayı arzu ederiz''

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisi Genel merkezinde 'Eğitim Eylem Planı'nı' açıkladı.

Babacan, lansmanda yaptığı açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Ali Babacan, Ankara Masası'nın Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bunlar özel kalem müdürü arıyor dedi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, noter benzetmesi yaptı. Örneğin İstanbul Sözleşmesine CHP evet, Saadet hayır diyor. Ne yapacaklar kura mı çekecekler yazı tura mı atacaklar?Eleştirisi getirdi. Cumhurbaşkanı bunun adı siyasi vesayettir dedi. Sizin değerlendirmeniz nedir? Sorusuna, şu yanıtı verdi;

" Biz krallık değil demokrasi diyoruz"

"Bunların hep zihninde şu andaki mevcut sistem ve bir kişide bütün yetkilerin toplanmasıyla ilgili  ilgili perspektif var. Biz taraflı partili cumhurbaşkanının aklına her geleni yaptığı sistemden parlamenter sisteme geçmek istiyoruz. Onlar, ‘Bizim kralımız var. Sizin kralınız kim olacak?’ diyorlar. Halbuki cumhurbaşkanı adayımız seçildiğinde kral falan olmayacak. Katılımcı bir anlayışla, istişareyle çalışacak. Bizim sistemimizle ilgili boşa atıp tutmalarından daha doğal bir şey yok. Önerimizi anlamaları için demokrat zihniyet gerekiyor. Biz krallık değil demokrasi diyoruz."

"Aday altı genel başkandan biri de olabilir, bu isimler dışında da birisi olabilir"

Babacan, Ankara Masası'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, cumhurbaşkanı adayı olması halinde destek verip vermeyeceği sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Altılı masa olarak geldiğimiz nokta, ortak aday konusunda istişare sürecini başlatmak. İlk defa geçtiğimiz perşembe günü yaptığımız toplantıda ortak adayımızla istişareleri başlatma kararı aldık. Parti olarak biz açık fikirlilikle bu konuya yaklaşıyoruz ve diyoruz ki teorik olarak aday altı genel başkandan biri de olabilir, bu isimler dışında da birisi olabilir. Her parti ne düşünüyorsa, ne öneriyorsa, çalışsın ve masaya getirsin, konuşalım. Bunun da kararını vermiş durumdayız."

"İktidar dahi adayımıza destek olacaktır"

Ankara Masası'nın "HDP bizimle müzakere etmezseniz biz de kendi adayımızı çıkarırız dedi. HDP ile Cumhurbaşkanı adayınız ya da 6’lı masa Cumhurbaşkanı ismi üzerinde müzakere eder mi?" Sorusuna DEVA Lideri Babacan, 

" HDP’yle diyalogu olan siyasi partiler var. Bizim de var. Bu, diyalog çerçevesinde bugüne kadar gündeme gelen bir konu olmadı. Bundan sonraki süreçte gündeme gelmeyeceği anlamına da gelmez. Sadece HDP bağlamında söylemiyorum; ortak cumhurbaşkanı adayımıza hem iktidar tarafından hem tabii ki altılı masadan hem de diğer partilerden destek almayı çok arzu ederiz. Göreceksiniz; iktidar tarafından dahi adayımıza destek olacaktır. Diğer tüm partilerin desteğini almayı da çok arzu ederiz" ifadelerini kullandı. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2050627/ali-babacan-aday-konusunda-partilerin-destegini-almayi-arzu-ederiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.