Bina dayanıklılık testi nasıl yapılır ?

Kahramanmaraş depremleri sonrası vatandaşlar binalarının dayanaklılığını merak eder oldu. Çok sayıda kişi test için başvurdu. Peki bina dayanıklılık testi için nereye başvuru yapılmalı, test ücretli mi?
Onur Çetinkaya
|
17 Şubat 2023, Cuma - 14:26
Bina dayanıklılık testi nasıl yapılır ?

Türkiye yaşanan felaketin ardından bir kez daha depremle gerçeği ile karşı karşıya geldi. 

Deprem bölgesinde çok sayıda kişi evlerini terk etti. Depremin ardından ise vatandaşlar binalarının dayanaklı olup olmadığını sormaya başladı.

Hasar sorgulama nasıl yapılır? 

e-Devlet üzerinden  "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, veya az hasarlı, hasarsız olduğu tespitini vatandaşlar yapabilir.

Hasar tespit sorgulamada sadece il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no bilgisi isteniyor.

Hasar tespiti ücretli mi? 

Vatandaşların en çok merak ettiği soruların başında tespitin ücretli olup olmadığı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisanslı şirket ücret karşılığında risk raporu hazırlıyor. Risk tespit raporu ücreti ise bina kat maliklerince karşılanıyor.

Bina çürük raporu aldıktan sonra ne olur?

Rapor kesinleştikten sonra riskli yapının yıkımı için 60 günlük süre tanınır. Bu sürede bina sahipleri yıkılmasını istemedikleri binaları için güçlendirme ruhsatı alması gerekiyor.

Karot nedir?

Beton delme işleminde her türlü betonu delebilen karot makineleri silindirik, delme çapına göre farklı uçlar takılarak kullanılabilen alettir.

Karot raporu nedir, binaya zarar verir mi?

Karot testi sonrası yapıların özelliklerine göre alanlardan numune alınır.  Binanın belirlenen yerden testinin yapılması gerekir. uygun olmayan bir yerinden alınan test bina için risk oluşturabilir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2069853/bina-dayaniklilik-testi-nasil-yapilir-
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.