Tahıl anlaşmasında son gün ne zaman?

Rusya ile Ukrayna savaşı sonrası karar alınan tahıl ihracatı 18 Mart'ta sona eriyor. Anlaşmanın bitmesine sayılı günler karar Kiev yönetiminden konuya ilişkin açıklama geldi. Ukrayna sürenin uzatılması için Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile görüşeceğini belirtti.
Onur Çetinkaya
|
22 Şubat 2023, Çarşamba - 14:45
Tahıl anlaşmasında son gün ne zaman?

24 Şubat 2022'de başlayan savaşta bir yıl geride kalıyor. Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmek istemesiyle başlayan savaşta çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Binlerce insan çeşitli ülkelere göç etti. İki ülkede baş gösteren savaş ekonomik krize de neden oldu. Ticaret yolları kapandı.

İstanbul'da tahıl anlaşması

Tahıl krizi için yeni yollar aranırken Türkiye ve Birleşmiş Milletler devreye girdi. Türkiye, her iki ülkeyle diplomatik sorunları değerlendirdi ve ticaret kapılarının yeninden açılmasında önemli rol oynadı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attı.

Mayıs ayında başlayan müzakereler sonucunda, Rusya ve Ukrayna, Türkiye ve BM ile 22 Temmuz’da ayrı ayrı anlaşmalar imzaladı ve Karadeniz’de oluşturulan koridor üzerinden tahıl ihracatı başladı.

İstanbul Dolmabahçe'de düzenlenen törende Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Süre uzatıldı 

22 Temmuz'da başlayan anlaşma 19 Kasım'da sona eriyordu. Anlaşmanın devam edeceğine dair açıklama ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin 120 süreyle uzatıldığını duyurdu. 

Ukrayna'dan süre talebi 

Türkiye ile birlikte Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği tahıl anlaşmasının süresinin dolmasına kısa bir süre kala Ukrayna’nın Onarımdan Sorumlu Bakan Yardımcısı Yuriy Vaskov yeni bir açıklama yaptı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile anlaşma süresinin yenilenmesi konusunda görüşme yapacaklarını bildiren Kiev yönetimi anlaşmanın bir yıl daha uzatılmasını talep edeceklerini belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2070945/tahil-anlasmasinda-son-gun-ne-zaman
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.