ABD, Mescid-i Aksa baskınını kınamadı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskını dolayısıyla son derece endişeli olduklarını belirtirken, şiddeti kınamayarak, taraflara gerilimi tırmandırmama çağrısı yaptı.
Mevlüt Peker
|
05 Nisan 2023, Çarşamba - 21:42
ABD, Mescid-i Aksa baskınını kınamadı

Çevrimiçi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'ya yönelik gerçekleştirdiği baskın ile ilgili, “Dün akşam Haremi Şerif'te yaşanan olaylardan son derece endişeliyiz.” dedi ancak baskını kınamaktan kaçındı.

John Kirby'e, "En kutsal mekanda, Müslümanlar için en kutsal ay olan ramazanda İsrail güvenlik güçlerinin ibadet halindeki Filistinlilere saldırması, 500'den fazla Filistinliye gözaltı uygulamasını ABD neden kınamıyor?” sorusu soruldu.

Amerika’nın bütün dünyada her inançtan insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan şiddet olaylarına karşı sesini yükseltme noktasında güçlü bir geçmişe sahip olduğunu ileri süren John Kirby, gerilimi tırmandıran Filistinlilermiş gibi, “Mescid-i Aksa'daki şiddet konusunda çok endişeliyiz. Tüm tarafları gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz.” dedi.

Mescid-i Aksa’da ne olmuştu?

Fanatik Yahudi yerleşimciler, "Pesah Bayramı" sebebiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek burada kurban kesme çağrılarında bulunmuş, teravih namazı sonrası bir grup Filistinli ise bu çağrı yüzünden Mescid-i Aksa’dan ayrılamamış ve Mescid-i Aksa içinde bulunan Kıble Mescidi'ne sığınmıştı.

İsrail güçleri ise sahur saatlerinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemiş, Kıble Mescidi'ne sığınan Filistinlilere yönelik şiddet kullanarak kutsal mabedi savaş alanına çevirmişti. İsrail güvenlik güçlerinin saldırıları sabah namazı sonrasında da dozu artarak devam etmişti. Baskınlarda 450'nin üzerinde Filistinliye gözaltı uygulanmıştı. İsrail güvenlik güçlerinin gözaltı uygulayarak ellerini kelepçeledikleri Filistinlilere acımasızca şiddet uyguladığına dair görüntüler sosyal medyada geniş yer bulmuştu.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği terör saldırısını andıran baskın sonrası abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail yönüne roketler atılmıştı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Sderot şehri yönüne 5 roket fırlatıldığı, bu roketlerden dört tanesinin hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiği, bir roketin ise açık araziye isabet ettiği bildirilmişti.

Bu olay sonrası İsrail savaş uçakları, roketlerin geldiği Gazze Şeridi'nin batısındaki iki noktaya yönelik hava saldırısı gerçekleştirmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2077774/abd-mescid-i-aksa-baskinini-kinamadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.