Kızılelma, sistem tanımlama testini de geçti

Türkiye’nin yerli ve milli ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, 4'üncü uçuşunda tabi tutulan “sistem tanımlama” testini de başarıyla geçti.
Mevlüt Peker
|
16 Nisan 2023, Pazar - 00:48
Kızılelma, sistem tanımlama testini de geçti

Türkiye'nin ilk milli insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde dördüncü uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar Kızılelma, Baykar'ın tamamen öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği bir insansız savaş uçağıdır. Uçuş test kampanyası başarıyla sürdürülen Bayraktar Kızılelma'nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam etmektedir. Milli insansız savaş uçağı, 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanmaktadır.

Bayraktar Kızılelma, Türkiye'nin Mavi Vatan'ının korunması için stratejik bir görev üstlenecek. Düşük radar kesiti ve düşük görünürlüğü ile Türkiye için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyeti sayesinde muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek. 8,5 ton kalkış ağırlığı ve 1500 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Bayraktar Kızılelma, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa sahip olacak. Milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanabilecek olan Bayraktar Kızılelma, akıllı filo otonomisiyle görev yapabilecek.

Bayraktar Kızılelma'nın ikinci prototipi, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu'nun envantere kabul töreninde sergilenmişti. İnsansız savaş uçağının 2025 yılında TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması hedefleniyor.

Baykar, Türkiye'de öz sermayesiyle üretilen Bayraktar Kızılelma'nın yanı sıra Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA gibi diğer savunma sistemleri için ihracat anlaşmaları imzaladı. Rekabete dayalı bir süreç sonucunda Kuveyt Savunma Bakanlığı ile 370 milyon dolarlık Bayraktar TB2 için yapılan ihracat sözleşmesiyle Baykar, 2023 yılına ihracatla başladı. Başlangıçtan bu yana tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2022 yılında 1.18 milyar dolarlık ihracatla bu oranı yüzde 99.3’e çıkardı. Savunma ve havacılık sektörünün en fazla ihracatını yapan firması olan Baykar’ın 2022 senesine ait cirosu 1.4 milyar doları geçti.

Bayraktar TB2 SİHA için şu ana kadar 28 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için 6 ülkeyle ihracat anlaşması yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2078926/kizilelma-sistem-tanimlama-testini-de-gecti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.