ABD: İsveç’in en kısa sürede NATO üyesi olması gerekiyor

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, “İsveç’in en kısa sürede NATO üyesi olması gerekiyor” dedi.
Mevlüt Peker
|
15 Haziran 2023, Perşembe - 00:06
ABD: İsveç’in en kısa sürede NATO üyesi olması gerekiyor

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Jean-Pierre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta İsveç'in NATO'ya üyelik süreci hakkındaki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine, İsveç'in en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsveç'in NATO üyeliği konusunda son birkaç aydır olduğu gibi açık ve net bir tutum sergileyeceğini vurguladı. Jean-Pierre, "Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Türkiye ile bunu paylaşmaya devam ediyoruz, ancak belirli bir zaman çizelgemiz yok." şeklinde konuştu. Dün yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, İsveç'in ilk NATO zirvesinde üyeliğe kabul edilmesi konusunda umutlu olduklarını yineledi.

Jean-Pierre, dün İsveç'in terör örgütü PKK ile bağlantılı bir tutukluyu Türkiye'ye iade etme kararının hatırlatılması üzerine, "Bu şekilde İsveç, NATO Zirvesi'nde Finlandiya ve Türkiye ile üzerinde anlaşmaya varılan üçlü Mutabakat Zaptı'nda verdiği taahhütleri yerine getirmiş oldu." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin olarak "NATO'nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO'nun bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius'ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz." şeklinde konuşmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2086228/abd-isvecin-en-kisa-surede-nato-uyesi-olmasi-gerekiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.