Amazon'a “Prime” davası

Amerikalı e-ticaret devi Amazon’a, “milyonlarca tüketiciyi izinsiz olarak Prime hizmetine abone etmek” suçlamasıyla dava açıldı.
Mevlüt Peker
|
21 Haziran 2023, Çarşamba - 19:06
Amazon'a “Prime” davası

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), ABD merkezli e-ticaret devi Amazon'a karşı dava açarak, tüketicilerin izni olmadan Prime hizmetine abone yapıldığını ve bu aboneliklerin iptal edilmesinin zorlaştırıldığını iddia etti.

FTC'nin açıklamasına göre, Amazon milyonlarca tüketiciyi izinsiz bir şekilde Prime hizmetine abone yaptığı suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Açıklamada, FTC'nin Amazon.com'a karşı dava açtığı ve tüketicilerin rızası olmadan Prime hizmetine kaydoldukları ve aboneliklerini iptal etmelerinin zorlaştırıldığı gerekçesiyle bu adımı attığı belirtildi.

Amazon'un, tüketicileri "karanlık modeller" olarak adlandırılan manipülatif, zorlayıcı veya aldatıcı kullanıcı arayüz tasarımlarıyla otomatik olarak yenilenen Prime aboneliklerine kaydolmaya ikna ettiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, şirketin Prime abonelerinin üyeliklerini sonlandırmak istediklerinde iptal sürecini kasıtlı olarak karmaşık hale getirdiği de belirtildi.

ABD Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Lina Khan'ın açıklamalarına yer verilen açıklamada, "Amazon insanları rızaları olmadan tekrar eden aboneliklere kandırdı ve tuzağa düşürdü. Bu durum sadece kullanıcıları sinirlendirmekle kalmadı, aynı zamanda önemli miktarda paralarını da kaybetmelerine neden oldu" ifadelerine yer verildi.

Khan, manipülatif taktiklerin tüketicilere ve yasalara uyan işletmelere zarar verdiğini belirterek, Amerikalıları dijital pazarlardaki "karanlık modellerden" ve diğer haksız veya aldatıcı uygulamalardan korumak için güçlü bir şekilde çalışacaklarını vurguladı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu, Mart 2021'den beri Amazon'un Prime hizmeti için kayıt ve iptal süreçlerini incelemekte.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2087110/amazona-prime-davasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.