Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye vize serbestisi açıklaması

Dün Litvanya'da gerçekleşen Türkiye-İsveç-NATO görüşmesinde Avrupa Birliği üyelik süreci ve vize serbestisi konularında destek alındığı yönündeki açıklamalardan sonra Avrupa Birliği yetkilileri ve ABD'den de konuyla ilgili yorum geldi.
Ersin Küçükbarak
|
11 Temmuz 2023, Salı - 10:19
Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye vize serbestisi açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson arasında dün Litvanya’da gerçekleşen üçlü zirve uluslar arası kamuoyunun gündemine oturdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Litvanya’ya ziyareti öncesi, “Önce Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, biz de Finlandiya'da olduğu gibi İsveç'in önünü açalım” demişti.

Avrupa Birliği’nden bu konuda bir açıklama geldi.

Avrupa Komisyonu, İsveç’in NATO üyeliğini desteklemek ile Türkiye’nin AB üyelik sürecinin hızlanmasının birbirinden ayrı konular olduğuna işaret etti.

“Aday adayı ülkeler için bile net adımlar var”

Avrupa Komisyonu Sözcü Yardımcısı Dana Spinant, “Avrupa Birliği’nin genişleme süreci çok katmanlı ve aday ülkeler ve hatta aday olmak isteyen ülkeler için bile atılması gereken çok ama çok net adımlar var. Bu iki süreci birbirine bağlayamazsınız” dedi.

Almanya’dan da benzer bir açıklama geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, her iki sürecin birbirinden bağımsız olduğunu söyledi.

ABD’den AB-Türkiye açıklaması

Üçlü zirve sonrasında ABD’den de bir yorum geldi. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan “İsveç’in NATO’ya üyeliği ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine adaylığı birbirine bağlı değildir” açıklaması yaptı.

Sullivan ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışı için süreci sonraki adıma taşıyacağını da söyledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089514/avrupa-birliginden-turkiyeye-vize-serbestisi-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.