BM: Dünya ve BM, Srebrenitsa halkını ortada bıraktı

BM (Birleşmiş Milletler) Sözcüsü Stephane Dujarric, Bosna Hersek'in doğusunda yer alan Srebrenitsa kentinde 1995 yılında Sırplar tarafından işlenen soykırımıyla ilgili, "Dünya ve Birleşmiş Milletler, 28 sene önce Srebrenitsa halkını ortada bıraktı." ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
11 Temmuz 2023, Salı - 22:16
BM: Dünya ve BM, Srebrenitsa halkını ortada bıraktı

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Srebrenitsa soykırımının 28. yılına ilişkin konuştu. Dujarric, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in kurbanların yakınlarıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve siyasi liderlere inkar ve suçları küçümseme çabalarını kınaması ve savaş suçlularını yüceltmeme çağrısı yapması gerektiğini vurguladı.

Dujarric, Guterres'in Bosna Hersek halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve tazminat taleplerini desteklediğini belirtti. Ayrıca, "Dünya ve BM, 28 yıl önce Srebrenitsa halkını yalnız bıraktı." şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere, Srebrenitsa 11 Temmuz 1995 tarihinde Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmiş ve BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edilmişti. Sırplar, kadın ve çocukların Boşnakların kontrolünde olan bölgelere gitmesine izin verirken, en az 8,372 Boşnak erkeğini ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda öldürerek toplu mezarlara gömmüştü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için yapılan çalışmalarda toplu mezarlarda bulunan kurbanların kimlikleri tespit edildikten sonra her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa verilmektedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089605/bm-dunya-ve-bm-srebrenitsa-halkini-ortada-birakti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.