Macron: Erdoğan’la AB ve Doğu Akdeniz konusunda iletişimde kalacağız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la AB (Avrupa Birliği) ve Doğu Akdeniz konularında iletişimde kalacaklarının altını çizdi.
Mevlüt Peker
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 21:02
Macron: Erdoğan’la AB ve Doğu Akdeniz konusunda iletişimde kalacağız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nin ardından yaptığı basın toplantısında, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlangıcından 500 gün sonra NATO müttefiklerinin birlik içinde olduğunu vurguladı.

Macron, zirvede müttefiklerin Ukrayna'ya tam destek verdiklerini ve savaşın sonlanmasıyla birlikte barış ve istikrarın Avrupa kıtasında yeniden sağlanması için birlikte hareket edeceklerini belirtti. Rusya'nın Avrupa ve NATO müttefiklerini yıldıramayacağını ifade etti.

Ukrayna'nın NATO müttefiki olabileceğine dikkat çeken Macron, Ukrayna'yı savunduklarını ve savaşın tırmanması veya yayılmasından kaçındıklarını söyledi. Macron, Ukrayna'nın Rus kuvvetlerini püskürttüğünü ve ilerlediğini belirtti.

Rusya'nın askeri ve siyasi olarak zayıfladığını belirten Macron, Rus güvenlik şirketi Wagner'in Moskova yönetiminin zayıflığını gösterdiğini ifade etti.

Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB ve Doğu Akdeniz konularında iletişimde kalacaklarını belirtti ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini hızlıca onaylamasını umut ettiğini dile getirdi.

Fransa'da olası şiddet olayları nedeniyle 14 Temmuz Ulusal Bayramı kapsamındaki konuşmasını erteleyip ertelemeyeceğine ilişkin soruya Macron, böyle bir konuşma planlamadığını ifade etti. Ancak Ulusal Bayram kapsamında taşkınlıklar yaşanırsa daha kararlı bir şekilde karşılık vereceklerini vurguladı.

Macron, polis tarafından öldürülen genç Nael M. olayına da değinerek, bu tür olaylardan ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca Macron konuşmasında, 94 yaşında hayatını kaybeden Fransa ve Çekya vatandaşı yazar Milan Kundera'yı anarak sözlerini tamamladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089763/macron-erdoganla-ab-ve-dogu-akdeniz-konusunda-iletisimde-kalacagiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.