Cahit Arf kimdir?

Türk Matematikçi olarak dünyaca bilinen, 10 Türk lirasında resmi ve Arf formülüyle yer alan Cahit Arf kimdir, kaç yaşında vefat etmiştir, buluşları, hayatı ve çok daha fazlasını sizin için araştırdık.
Ankara Masası
|
16 Temmuz 2023, Pazar - 20:26
Cahit Arf kimdir?

Cahit Arf  24  Ekim 1910’da Selanik’te doğmuştur. Sultani adı verilen liselerin ilk kısmında ilkokulu okumuştur. 5.sınıftayken  bir öğretmeni matematikle uğraşmasını istemiştir. Daha lisedeyken arkadaşlarının çözemediği soruları çözerek ailesinin ve öğretmenlerinin ilgisini çekmiştir. Fransa’daki St. Louis Lisesi’ne gönderilen Cahit Arf üç senelik liseyi iki  senede bitirip  memleketine  geri gönmüştür. Türk Hükümeti vasıtasıyla yükseköğrenimini yapması için sınavla Avrupa’ya gidecek adaylar arasındaydı.



Yükseköğrenimi

Fransa’nın yükseköğrenim kurulu olan Echole Normale Superieure’de 1932 senesinde yükseköğrenimini tamamlamıştır. Bu süre zarfında aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi’nde matematik öğretmenliği yapmıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak görev yapmıştır.1938 senesinde Almanya’da Göttigen Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır.


Kariyeri


Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ilk bilim başkanı olmuştur. Kaliforniya Üniversitesi’ne konuk öğretim üyesi olarak gitmiştir. 1967 senesinde kendi isteğiyle Türkiye’ye geri döndü. Amerika ve Kanada’daki pek çok üniversiteden öğretim üyeliği teklifi alsa da Arf, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden gelen  teklifi onayladığını bildirdi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde  göreve başladı.  1980 senesinde emekli olarak TÜBİTAK’ın Gebze Araştırma Merkezi’nde görev yaptı.  1983-1989 yılları  aralığında  Türk Matematik Derneği başkanlığı görevini yaptı.

Cahit Arf İnönü Armağanı’na ve TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görüldü Arf ödülü alırken ki konuşmasında ‘ Bilim insanının amacı anlamaktır ama büyük harflerle anlamaktır.’ diyerek kendi bilim insanı tanımını yapmıştır. 26 Aralık 1997’de ağır bir kalp krizinden dolayı vefat etmiştir.

Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaya adını duydurmuştur. ‘Arf Değişmezi’ , ‘Arf Halkaları’, ‘Hasse-Arf Teormeni ‘ teorileri matematik bilimine katmıştır,’ Arf Sabiti’ ve 'Arf Kapanışları' terimlerini bulmuştur.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090332/cahit-arf-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.