Cem Uzan kimdir?

Türk iş adamı, siyasetçi ve Genç Parti (GP) genel başkanı olan Cem Uzan kimdir? Adı sıklıkla ülke gündeminde yer alan açıklamaları ve paylaşımları ile dikkatleri üzerine çeken Cem Uzan nereli, kaç yaşında?
Suat Mutlu
|
18 Temmuz 2023, Salı - 14:51
Cem Uzan kimdir?

Tam adıyla Cem Cengiz Uzan, 26 Aralık 1960 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.  Cem Uzan, eğitimini Fransa'da tamamladı. Paris Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Daha sonra babasının şirketlerinde çalışmaya başladı ve Uzan Holding'in büyümesine önemli katkılarda bulundu. Uzan ailesi, medya, telekomünikasyon, enerji ve inşaat gibi birçok sektörde faaliyet gösteriyordu. 

Kariyeri

Cem Uzan, medya sektöründe de etkili oldu. Uzan ailesine ait olan ve Türkiye'nin ilk özel kanalı Star TV, ilk eğlence kanalı Teleon TV, ilk müzik kanalı Kral TV gibi kanalların sahibiydi. 

Ancak, Uzan ailesi, 2004 yılında Türkiye'de büyük bir finansal krizle karşı karşıya kaldı ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu İmar Bankası soruşturmasıyla 219 şirkete el koydu. Şirketleri iflas etti ve Uzan ailesine yönelik birçok hukuki soruşturma başlatıldı. Cem Uzan, bu soruşturmaların ardından Türkiye'den ayrıldı ve yurtdışında yaşamaya başladı.

Siyasi kariyeri

Cem Uzan,  2001 yılında Cem Uzan, siyasete atıldı ve Genç Parti'yi kurdu. 2002 Türkiye genel seçimlerinde Genç Parti ile seçimlere katıldı ve partisi meclise girmeyi başardı. Ancak, parti 2009 yılında kapatıldı.  2004 yılında Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan Uzan, Recep Tayyip Erdoğan'a karşı kaybetti. 

2023 yılında cumhurbaşkanı adaylığını duyurdu ve YSK'ya başvuruda bulundu. Ancak başvurusu YSK tarafından bizzat yapılmadığı gerekçesi ile reddedildi.

Özel hayatı

Cem Uzan,  3 evlilik gerçekleştirmiş ve bu evliliklerinden toplam 4 çocuğu bulunmaktadır. Uzan, iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir. 


http://www.ankaramasasi.com/haber/2090436/cem-uzan-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.