Buhari kimdir?

Hadis bilginlerinin ileri gelen âlimlerden biri olarak bilinen İmam-ı Buhari kimdir? Sahih-i Buhâri adıyla meşhur hadis kitabını yazan büyük hadis âlimi Muhammed bin İsmail veya tanınan ismiyle İmam-ı Buhâri nereli, diğer eserleri neler?
Suat Mutlu
|
18 Temmuz 2023, Salı - 12:18
Buhari kimdir?

İmam Buhari, tam adıyla Ebu Abdullah Muhammed bin İsmail bin İbrahim bin El-Mughira el-Buhari el-Cü'fi, 21 Temmuz 810 yılında Özbekistan Buhara'da dünyaya geldi. Genç yaşta annesinin desteğiyle Kur'an ve Arapçayı öğrenmiş olan Buhari, 16 yaşında Hac ibadeti için Mekke'ye gitmiştir. 

Buhari, eğitim görmek için Mekke'de kalmıştır. Hadis ilimlerinde büyük bir otorite olan İmam Malik'in öğrencisi olmuş ve çeşitli İslam bilginleriyle hadisler hakkında derinlemesine çalışmıştır. Buhari, Mekke ve Medine’den başka, Bağdat, Basra, Kûfe, Mısır, Nişâbur, Belh, Merv, Askalan, Dımeşk, Hums, Rey ve Kayseriyye gibi ilim merkezlerini dolaşıp, binden fazla âlimden hadis ve diğer ilimleri öğrenip aktardı. 

Hadis ilminin ve hadis âlimlerinin önderi olan İmam-ı Buhari, talebeler yetiştirerek bu alanlarda insanlar yetiştirmiştir. 

Eserleri

-Câmi-us-Sahih (Sahîh-i Buhârî)

-Et Tarih el Kebir (et Tarih es Sağir)

-Tarih-ul-Evsat

-Es Sulasiyat

-El Edeb el Müfred

-Raf'ul-Yedeyn fi's-Salah

-Et-Tarih fi Marifeti Ruvât-ül-Hadis

-Et-Tevârih-ul-Ensab

-Kitâbu Duafâü's-Sagîr

-Kitâbu'l Künâ

-Kitâbu'l-Kiraati Halfe'l-imam

-Halku'l-Ef'ali'l-ibâd ve'r-Redd Ale'l Cehmiyye

-El-Akîde yahut et-Tevhîd

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090531/buhari-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.