BBP Lideri Destici emekliye ek zam istedi

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesini, verilen yüzde 25’lik artışın kök maaşa değil net olarak yapılması ve hayat pahalılığına ezdirilmeyecekleri bir seyyanen zam verilmesini istedi. Destici, “ bu önerimizi biz bu düzenlemeler yapılana kadar emeklilerimiz rahatlayıncaya kadar her hafta her gün, her fırsatta dillendirmeye ve gündeme getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
19 Temmuz 2023, Çarşamba - 14:09
BBP Lideri Destici emekliye ek zam istedi

Mustafa Destici, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Emeklilere sadece yüzde 25 artış verildiğini ve memura ödenen seyyanen zamdan yararlandırılmadığını hatırlatan Destici, artış kök maaşa yapıldığı için çok sayıda emeklinin eline geçen maaşın değişmediğine dikkati çekti.

Destici, “Yani kök maaşı 6000 TL olan bir emeklimizin maaşına 25% zam yapıldı lakin o 25% ancak 7500 lirayı bulduğu için yine emeklimiz ister işçi emeklisi olsun ister Bağ-kur ister çiftçi yine 7500 TL almaya devam edecekler. Şimdi elbette ki bu konuda emeklerimizin haklı şikayetleri  var” ifadesini kullandı.

Destici şöyle devam etti:

“Emeklilerimiz rahatlayıncaya kadar her gün dile getirmeye devam edeceğiz”

“Büyük Birlik Partisi olarak daha önce de ifade ettik mutlaka ama mutlaka emekli maaşları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmalı. Ne yapılmalı? Emeklerimize en azından aldıkları fiili ücret üzerinden yani kök ücretine değil fiili ücret 7500 alıyorsa 7500 üzerine 9000 alıyorsa dokuz binin üzerine 11000 alıyorsa 15000 alıyorsa onun üzerine 25% artış ve hayat pahalılığına ezdirilmeyecekleri miktarda bir zam yapılmasını başından itibaren teklif ediyoruz ve bu teklifimizde ısrarcı olduğumuzu da bugün bir kere daha buradan da ifade etmek istiyorum bu önerimizi biz bu düzenlemeler yapılana kadar emeklilerimiz rahatlayıncaya kadar her hafta her gün, her fırsatta dillendirmeye ve gündeme getirmeye devam edeceğiz. Emeklerimiz işçiye ve mamura yapılan artışın kendilerine yapılmamış olmasından biraz önce de söylediğim gibi haklı bir serzeniş içindeler.”

“En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı”

“ Bir de şurada bir kısas daha belirlenmesi lazım. Emekli en düşük emekli maaşı artık asgari ücretin altında olmamalıdır. Bugün asgari ücret ne kadardır? 11420 TL. Bu rakamın altında bir emekli ücreti olmamalıdır. Hayat gittikçe pahalılaşmaktadır. Dövizdeki artış her gün artış var. Yarın da belki faiz artışı gerçekleştirilecek. Faizler yükseliyor. Dövizdeki artış faizdeki artış bütün bunlar iğneden iple her türlü ürüne zam olarak yansıyor. Başta gıda fiyatları olmak üzere zam olarak yansıyor. Dolayısıyla da bu konuda emeklimizin de diğer memur ve işçilerimize yapılan şekilde hayat pahalılığına ezdirilmeyecekleri bir maaş artışına en kısa sürede kavuşmaları gerektiğini buradan ifade etmek istiyorum.”

“Akaryakıttaki ÖTV artışı kabul edilebilir değil”

Mustafa Destici, akaryakıtta ÖTV artışının kabul edilemez olduğunu da söyledi.

ÖTV artışının kademeli yapılabileceğine işaret eden Destici, bir andan yüzde 200 artışın normal olmadığının altını çizdi.

“70’li ya da 90’lı yılların modeliyle ekonomiyi yöneteceksek o zaman bu arkadaşlara gerek yoktu”

Destici, 1970’li 1990’lı yıllarda zamlarla kapatıldığını hatırlatarak “Ama artık bunun böyle olması lazım” dedi.

Destici, “Biz ekonominin başına uluslar arası ekonomi çevrelerinin de saygınlığı olan isimleri getiriyorsak, kamuoyuna böyle lanse ediyorsak  Merkez Bankamızın başına ha keza ABD’de çok büyük paraları yönettiğini ifade ettiğimiz ve bildiğimiz kişileri getiriyorsak o zaman bunlar bize 70’li yılların modeliyle ekonomi yönetimi sunmamalılar. Biz 70’li ya da 90’lı yılların modeliyle ekonomiyi yöneteceksek o zaman bu arkadaşlara gerek yoktu. Sıradan ekonomi yöneticileri de bunu yapabilirlerdi” şeklinde konuştu.

Yeniden çok sıkı kemer sıkmayı gerektirmeyecek yöntemler bulunması gerektiğinin altını çizen Destici,  yeni ekonomi  yönetiminin farklarını ortaya koymasının zamanı olduğunu ifade etti.

Destici,  üreticilerin kullandığı akaryakıttan ÖTV alınmaması isteğini yineledi.

“Tasarruf tedbirlerinin uygulamasının takipçisi olacağız”

Kamuda tasarruf tedbirlerini desteklediklerini belirten Destici, bunun da takipçisi olacaklarını vurguladı.

Buğday hasat dönemi olduğuna işaret eden Mustafa Destici, Tarım Kredi ve TMO’nun geçen yıl randevusuz gelen bütün ürünleri aldığını hatırlattı.

“Bu vicdansızlıktır”

Destici, Tarım Kredi’nin bu yıl sadece borcu olan üreticinin ürünlerini geçen yılın fiyatının altında aldığını ifade etti.

“Bu vicdansızlıktır. Bunun düzeltilmesi, müdahale edilmesi lazım” diyen Destici, TMO’nun da randevuyla satın alım yaptığını, parayı gecikmeli ödediğini bildirdi.

Destici, bu yüzden çiftçinin ürününü ederinin çok altında fiyatla tüccara satmak zorunda kaldığını aktardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçinin mağduriyetini ortadan kaldırmasını isteyen Destici,  taban fiyatının üstünden alması gerektiğini sözlerine ekledi.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2090679/bbp-lideri-destici-emekliye-ek-zam-istedi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.