Putin: Prigojin yetenekliydi ama ciddi hataları vardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da dün düşen uçakta ölen 10 kişiden biri olan Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeniy Prigojin ve beraberindekiler için başsağlığı dileyerek, “90’lardan beri tanıyorum, yetenekli bir iş insanıydı ama ciddi hataları vardı” dedi.
Mevlüt Peker
|
24 Ağustos 2023, Perşembe - 19:23
Putin: Prigojin yetenekliydi ama ciddi hataları vardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tver’de düşen özel jette yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.

Rus lider Putin, “(Wagner'in kurucusu Yevgeniy) Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı” ifadelerini kullandı.

Putin, “Soruşturma Komitesi Tver’deki uçak kazasına ilişkin ön soruşturma başlattı, sonuna kadar gidilecek” dedi.

İlk kez konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk'ten ilhak edilen Ukrayna bölgesi Donetsk'in kendini ilan eden lideri Denis Pushilin ile gerçekleştirdiği toplantıda, dün meydana gelen Rusya'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Evgeny Prigojin hakkında ilk defa konuştu. Putin, Evgeny Prigojin ve uçak kazasında yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyerek, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Prigojin'i 1990'ların başından beri tanıyorum. Zorlu bir kaderi vardı ve ciddi hatalar yaptı. Aynı zamanda yetenekli bir iş insanıydı. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışında, özellikle de Afrika'da çalışarak önemli başarılar elde etti." şeklinde konuştu.

Prigojin'in kaza öncesinde Afrika'dan döndüğünü belirten Putin, "Bildiğim kadarıyla dün Afrika'dan dönüş yapmış ve yetkililerle görüşmeler yapmıştı." dedi.

Rus paralı asker grubu Wagner ile ilgili olarak da Putin, "İlk bilgilere göre, Wagner şirketinin personelinin kazada olduğu görülüyor. Bu bireylerin toplumumuza önemli katkılarda bulunduğunu belirtmeliyim. Wagner, Ukrayna'daki Neo Nazi akımına karşı mücadelede önemli bir rol oynadı." ifadelerini kullandı. Putin ayrıca, Rusya Soruşturma Komitesi'nin kaza ile ilgili olarak soruşturma yürüttüğünü vurguladı.

Ne olmuştu?

Tver kentinde yaşanan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği özel jetin düşmesi olayında Wagner özel güvenlik şirketinin kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduğu Rus haber ajansı TASS tarafından duyurulmuştu.

TASS'ın aktardığı habere göre, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) verilerine göre, Prigojin'in Tver'de düşen özel jet içinde olduğu belirtilmişti.

Wagner ile ilişkilendirilen bazı Telegram kanalları, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceği iddiasını dile getirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise, Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jetin Rusya’da düşmesinin arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olabileceğini ima ederek, “Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı çok fazla olay yok” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'daki gelişmeler hakkında iki ABD yetkilisi ise, Wagner adlı Rus paralı asker grubunun lideri Evgeny Prigojin'in bulunduğu uçağın füzeyle vurulduğuna dair iddiada bulunmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2095959/putin-prigojin-yetenekliydi-ama-ciddi-hatalari-vardi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.