BM, “Kıbrıs’ta çifte standart”a cevap veremedi

BM (Birleşmiş Milletler), Kıbrıs Adası'nda taraflar (GKRY-KKTC) arasında çifte standartlı davrandığı iddiasına yanıt veremedi.
Mevlüt Peker
|
24 Ağustos 2023, Perşembe - 23:00
BM, “Kıbrıs’ta çifte standart”a cevap veremedi

Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs'ta Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY) ara bölgede yaptığı ihlallere nasıl tepki vermediği konusunda sorulara maruz kalırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) insani bir amaç taşıyan Pile-Yiğitler Yolu projesine niçin engel olmaya çalıştığını ve taraflar arasındaki farklı muamele nedenini aydınlatamadı.

AA muhabiri, günlük basın toplantısında BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Florencia Soto Nino'ya, BM'nin ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile KKTC'nin eylemlerine farklı tepki vermesinin nedenini sordu.

Nino, "GKRY, 1996, 2003, 2004, 2012 ve hatta 2021'de ara bölgeyi ihlal ederek inşaat çalışmaları, askeri tahkimat ve hatta bir üniversite inşası gibi faaliyetlerde bulunmuştur. Bazıları Türk tapulu arazilerden geçtiği belirtilen bu eylemler hakkında Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklamalar yapıldı. Geçmiş olaylara dair yaptığım araştırmalar, BM veya BMBG'nin GKRY'nin eylemlerine ve projelerine karşı sessiz kaldığını ve kınama yapmadığını gösteriyor. Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk tarafı, BMBG'nin durdurmak istediği Pile-Yiğitler Yolu projesinin insan odaklı bir girişim olduğunu ve ulaşımı geliştireceğini savunmaktadır. Dolayısıyla burada iki taraf arasındaki farklı tutumun nasıl izah edilebileceğini düşünüyorsunuz? Ayrıca BM ve BMBG'nin her iki tarafa da eşit şekilde davranma yükümlülüğü yok mudur?" sorusunu yöneltti. Ancak Nino, yanıt vermeden önce daha fazla detaylı inceleme yapması gerektiğini belirterek soruyu geçiştirdi.

BM Sözcüsü, bu konunun aynı zamanda BMBG'ye de iletilmesi gerektiğini vurgulayarak, gelecekte konuya dönüş yapacaklarını ifade etti.

Sorunun ayrıca BM Sözcüsü'ne e-posta yoluyla da iletilmesinin ardından, henüz resmi bir yanıt alınmadı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2095978/bm-kibrista-cifte-standarta-cevap-veremedi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.