Fidan: Üzüntü ve büyük kaygıyla karşılıyoruz

İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Irak'ın asli ve kurucu unsurları arasında yer alan Türkmen soydaşlarımızın ana yurdu konumundaki Kerkük'te, can kaybıyla sonuçlanan gerginliklerin ortaya çıkmasını üzüntü ve büyük kaygıyla karşılamaktayız" dedi.
Mevlüt Peker
|
03 Eylül 2023, Pazar - 18:51
Fidan: Üzüntü ve büyük kaygıyla karşılıyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında şunları dile getirdi:

"Kerkük, Irak'ın huzur ve istikrarının anahtarıdır ve bu huzurun korunması, Irak'ın genel huzuruna doğrudan etki eder. Kerkük, farklı etnik ve dini grupların bir arada barış içinde yaşama kültürünün bir sembolü olarak kabul edilmelidir. Irak'ta oluşan yeni hükümetin ülkeye istikrar getirdiğini takdir ediyoruz. Bu hükümetin alt yapı ve üst yapı projelerine yaptığı katkıları destekliyoruz. Ancak, son zamanlarda Kerkük'te yaşanan gerginlikler ve can kaybıyla sonuçlanan olaylar, Türkmen soydaşlarımızın yaşadığı bu kadim şehirde üzüntüyle karşılandı. Bu tür gerginliklere engel olunmalıdır. Ayrıca, PKK'nın Kerkük'teki artan etkisine son verilmesini Irak makamlarından talep ediyoruz."

Fidan, Kerkük'teki toplumsal dengenin korunması ve her kesimin temsili ile yönetimde eşit söz hakkının sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak Türkmen soydaşlarının haklarını koruma ve destekleme taahhüdünü sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye ve İran'ın uzun süredir barış içinde yan yana yaşadığını belirten Fidan, iki ülke arasındaki dayanışmanın özellikle deprem felaketi sırasında gösterildiğini söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini dile getiren Fidan, çeşitli konuları ele aldıklarını ve ticaret hacminin arttırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Fidan ayrıca, enerji işbirliği, sınır güvenliği, terörle mücadele, tarım, hayvancılık, enerji ve lojistik konularının da görüşüldüğünü ve Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nda bu konuların ele alınacağını ifade etti.

Ayrıca, Suriye, Irak, Filistin, Güney Kafkasya, Yemen, Afganistan, Ukrayna ve Libya gibi bölgelerdeki gelişmelerin ve krizlerin de görüşüldüğünü belirten Fidan, İslamofobi ile mücadele konusunda da işbirliği fikirlerinin paylaşıldığını söyledi. Nükleer anlaşma müzakerelerinin devamının önemli olduğunu da vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2097366/fidan-uzuntu-ve-buyuk-kaygiyla-karsiliyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.