BM’den Hindistan için Türkiye örneği!

Hindistan, G20 Zirvesi yemek davetiyesinde ülke ismi olarak "India" yerine "Bharat" ismini kullandı, tartışma çıktı. BM, Türkiye’nin “Turkey” yerine “Türkiye” ismini kullanmasını örnek göstererek, Hindistan’ın “India” yerine “Bharat” ismini kullanmasını istemesi durumunda bunun değerlendirilebileceğini bildirdi.
Mevlüt Peker
|
07 Eylül 2023, Perşembe - 17:49
BM’den Hindistan için Türkiye örneği!

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Hindistan'ın G20 Zirvesi yemek davetiyesinde ülkenin adını "India" yerine "Bharat" olarak kullanmasının ardından gelişen tartışmalar hakkında, eğer Yeni Delhi yönetiminden resmi bir talep gelirse, bu konunun değerlendirileceğini ifade etti.

BM tarafından yapılan açıklamaya göre, Haq, bir basın toplantısında, Türkiye'nin isminin yabancı dillerde "Turkey" olarak değil de "Türkiye" olarak kullanılmasına dair Ankara'nın talebi örneği üzerinden, "India" adının "Bharat" olarak değiştirilmesi durumunda BM'nin nasıl bir süreç izleyeceğine ilişkin bir soruya cevap verdi.

Haq, Türkiye'nin adıyla ilgili meselede Türk hükümetinin resmi talebine dayalı olarak hareket ettiklerini belirterek, "Bu tür talepler geldiğinde, bunları değerlendiriyoruz." dedi.

G20 davetiyesindeki "Bharat" ifadesi tartışma yaratmıştı

    Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 9-10 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan G20 Zirvesi yemek davetiyesinde, Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'nun unvanının "The President of India" (Hindistan Cumhurbaşkanı) yerine "The President of Bharat" (Bharat Cumhurbaşkanı) olarak yazılması, muhalefetin tepkisine yol açmıştı.

    Ayrıca, Endonezya'nın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi için Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye gönderdiği davetiyede de "The Prime Minister of India" (Hindistan Başbakanı) yerine "The Prime Minister of Bharat" (Bharat Başbakanı) ifadesinin kullanıldığı görülmüştü.

    Ülkenin resmi ismi anayasada hem "India" hem de "Bharat" olarak geçmektedir. Ayrıca, Hindistan'ı tanımlarken kullanılan bir diğer ifade, Urduca'da "Hinduların ülkesi" anlamına gelen "Hindustan" olarak bilinir. Dünya genelinde en yaygın kullanılan isim ise "India"dır.

    Hükümetteki Bharatiya Janata Partisi (BJP), "India"nın sömürge döneminden kalma bir isim olduğunu savunmaktadır.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2097898/bmden-hindistan-icin-turkiye-ornegi
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.