Bir iddia, Apple’a 2 günde 200 milyar dolar kaybettirdi

“Çin, iPhone kullanımını kamu kurumlarında yasakladı” iddiaları Amerikan teknoloji devi Apple'a pahalıya patladı. Apple 2 günde 200 milyar dolar kaybetti.
Mevlüt Peker
|
07 Eylül 2023, Perşembe - 23:51
Bir iddia, Apple’a 2 günde 200 milyar dolar kaybettirdi

ABD merkezli teknoloji devi Apple, Çin hükümetinin kamu kurumlarında iPhone kullanımını yasakladığı iddiaları üzerine piyasa değerinde iki günde 200 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

Apple'ın hisse değeri son iki günde yüzde 6'dan fazla bir düşüş yaşadı.

Çin'de merkezi hükümet kurumlarında çalışanlara, Apple'ın iPhone modelleri dahil diğer yabancı marka telefonlarını iş için kullanmama ve iş yerine getirmeme talimatının verildiği haberleri ardından, Apple'ın piyasa değeri 200 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Çin hükümetine bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara, Apple'ın iPhone model akıllı telefonlarını ve diğer yabancı marka telefonları iş için kullanmamaları ve iş yerine getirmemeleri talimatının verildiğini öne sürmüştü.

Gazete, bu haberi "bilgi sahibi kaynaklara" dayandırmış ve kamu çalışanlarının son haftalarda, iş yerindeki toplantılarda ve mesaj gruplarında amirlerinden bu konuda talimatlar aldığını belirtmişti.

Haberde talimatın ne kadar yaygın olduğu hakkında kesin bilgilere ulaşılamadığı ifade edilmişti ve tedbirin, Çin hükümetinin teknolojideki dışa bağımlılığı azaltma ve siber güvenliği artırma amacının bir parçası olduğu düşünülmüştü.

Çin'in bu adımı, ABD'nin daha önce Çinli teknoloji şirketi Huawei ve sosyal medya platformu TikTok gibi şirketlere getirdiği benzeri yasaklara yanıt olarak geldiği gözlemlenmişti.

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimlerine rağmen Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarının yüzde 22'sini oluşturarak en büyük pazar payına sahiptir.

Apple, önemli bir kısmını Çin'deki taşeron şirketler aracılığıyla ürettiği akıllı telefonlarının gelirinin yüzde 19'unu Çin pazarından elde etmektedir.

Bank of America, Çin'in Apple'ın yıllık iPhone satışlarının yaklaşık 50 milyon adetini oluşturduğunu ve böyle bir yasağın Apple'a yılda 5-10 milyon adetlik bir kayıp yaşatabileceğini tahmin ediyor.

Çin hükümeti tarafından resmi bir açıklama yapılmamışken, Apple ise bu konuda yorum yapmayı reddetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2097943/bir-iddia-applea-2-gunde-200-milyar-dolar-kaybettirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.