iOS 14 ile iPhone’lara Gelen Yeni Özellikler

Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) etkinliğinde Apple’ın akıllı telefonlarında kullandığı işletim sistemi iOS’in yeni sürümü iOS 14 yayınlandı. IPhone, yeni güncellemesi iOS 14 ile birçok yeni özelliğe sahip oldu.
Ankara Masası
|
23 Eylül 2020, Çarşamba - 10:55
iOS 14 ile iPhone’lara Gelen Yeni Özellikler

Kullanıcıların hayatlarını hiç olmadığı kadar kolay hâle getirmeyi amaçlayan iOS 14 işletim sistemi güncellemesi, uzun zamandır değişmeyen ve kullanıcılara zorluklar çıkaran bazı özelliklerin de değişmesiyle oldukça beğeni topladı.

Apple, 1987 yılından günümüze Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) etkinliğini düzenli olarak her yıl organize ediyor. Etkinlikte geliştirdiği yeni teknolojilerin tanıtımını yapan Apple, bu yılki etkinlikte de iPhone modellerini daha kullanışlı  hale getiren iOS 14'ü tanıttı. Yeni güncellemeyle birlikte iOS 14, iPhone kullanıcılarına pek çok avantaj sunuyor. İşte, IPhone akıllı telefonların birbirinden kullanışlı 15 yeni özelliği...

Widgetlar: Android'in favori özelliği iOS'a geldi

iOS işletim sisteminin ezeli rakibi olan Android’de Widget özelliği çok uzun zamandır bulunuyordu. iPhone kullanıcıları da kişiselleştirilebilir Widgetlarını kullanmayı istiyorlardı. Widget özelliği iOS 14 işletim sistemine dahil oluyor. Hava durumu, haberler, harita, takvim ve dahası birçok Widget seçeneği ana ekranda konumlandırılabiliyor.

Maps: Daha canlı, zengin ve keskin rotalar

Apple’ın yenilenen Haritalar uygulaması birçok özelliği beraberinde getiriyor. Artık Apple Maps, bisiklet süren kullanıcılar için özel rota çizebiliyor, merdiven çıkmaları gerektiğini uygulama üzerinden görüntülenebiliyor. Bunun yanında Apple Maps uygulaması, turistik mekanlar ve şehrin geneli için bir tur rehberini de içerisinde barındırıyor. İOS 14 kullanıcıları, tur rehberlerini ceplerinde taşıyacaklar.

App Library: Aranan uygulama bulundu

iOS işletim sisteminde daha önce görmediğimiz ve yeni güncelleme ile gelen bir diğer özellik ise App Library. Türkçesi Uygulama Kütüphanesi olan özellik, bütün uygulamaların tek bir yerde gruplandırılmış hâlde listelenmesini sağlıyor. Kullanıcılar, istedikleri uygulamalara çok daha kolay ve hızlı bir şekilde erişebiliyorlar.

Siri: Artık daha az yer kaplıyor

Apple ekosisteminin sesli asistanı “Siri”, kullanıcısına sunduğu hayatı kolaylaştıran ve saymakla bitmeyen özellikleriyle İOS işletim sistemin vazgeçilmez parçası, ekranın tamamını arayüzüyle kaplıyordu. iOS 14 ile beraber bu sorun ortadan kalkıyor. Siri’ye bir komut gönderdiğinizde artık Apple’ın sesli asistanı ekranın alt kısmında beliriyor, komutu algılayıp direkt olarak sonuca geçiyor. Arada herhangi bir Siri arayüzü gözükmüyor.

App Clips: Cüzdanı evde unutma vakti

Yepyeni bir özellik olan App Clips, iPhone’lar ile ödeme gerçekleştirmeyi hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor. Restoranlardan elektrikli scooterlara, park metrelerden otomobil tamircilerine kısacası Apple ile ödeme seçeneği bulunan her yerde iPhone’un NFC özelliğiyle çalışan App Clips, telefonunuzu ödeme noktasına dokundurmanızla ödemeyi gerçekleştiriyor.

Arama Ekranı: Artık bildirimler de küçülebilecek

Nihayet. iPhone kullanıcılarının muzdarip olduğu en büyük konu artık sorun olmaktan çıktı. iPhone kullanan kişiler bir arama aldıklarında ana ekrana dönemiyorlardı, dönebilmek için aramayı reddetmeleri gerekiyordu. Arayüzü tamamıyla değiştiren Apple, iOS 14 işletim sisteminde gelen aramaları bir bildirim gibi gösteriyor.

Safari: iOS'a özel çeviri ve gizlilik odaklı bir browser

İOS 14 ile Safari hiç olmadığı kadar hızlı ve güvenli. Site bazında gizlilik raporları sunabilen yeni Safari, herhangi bir şifrenizin veya hesabınızın veri sızıntısı ortaya çıkıp çıkmadığını da size bildiriyor.

Safari uygulaması, yabancı dile sahip bir internet sitesine girdiğinizde algılıyor tüm sayfa baştan sona (şu an için sınırlı) seçtiğiniz dile çevriliyor. Desteklenen diller: İngilizce, İspanyolca, Çince, Fransızca, Almanca, Rusça veya Brezilya Portekizcesi.

Picture-in-Picture: Resim içinde resim, içinde resim(Android'den örnek alınan bir özellik daha)

Bir video izlenirken veya görüntülü arama gerçekleştirirken uygulamadan çıkmak ve başka bir uygulamaya geçmek istediniz, ancak bunu gerçekleştirirseniz görüntü duraklatılıyordu. iOS işletim sistemi güncellemesi iOS 14 ile beraber resim içinde resim özelliği de iPhone’larda da yerini aldı. Netflix, YouTube, Fotoğraflar, FaceTime, Skype ve benzeri uygulamalarda açık olan bir video akış esnasında başka bir uygulamaya geçmek artık mümkün. Videoyu ekranın sol tarafındaki çubuğa gönderip sadece sesi de koruyabileceğiz.

Spatial Audio: AirPods'ları kulaktan çıkarmaya gerek yok

AirPods Pro ile beraber çalışacak olan özellik, 3 boyutlu ses akışının taklit edilmesini iOS 14’ün beraberinde getiriyor. Apple’ın Spatial Audio ismini verdiği yeni teknolojisi, Dolby Atmos desteği sunuyor ve sinema salonunda edindiğimiz dört bir yandan ses deneyimini bizlere sunuyor.

Peki bu ne demek?

İzlediğiniz videoda sağdan bir yarış arabası geliyor ve sola doğru gidiyor. Burada ses, sağ kulağınıza çok daha fazla gelirken sol kulağınıza daha az geliyor. Yarış arabası önünüzden geçerken ses tam olarak önünüzden geliyor ve sola doğru uzaklaşırken ise ses, sol kulağınıza daha çok geliyor.

Car Keys: Araba anahtarı olarak iPhone kullanmak mı?

Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) etkinliğinde Apple, “Aracınızın anahtarlarını artık yanınızda taşımak zorunda değilsiniz” dedi. Tanıttığı Car Keys teknolojisi, aracınızın yakınında bulunduğunuzda aracın kilidini açıyor. Motoru çalıştırmak için de aynı sistemde çalışan iOS 14 güncellemesi, araç anahtarlarını tarihin tozlu raflarına kaldırmanın peşinde.

Messages: WhatsApp?

Mesajlar uygulamasında bulunan grup sohbetlerine kişileri etiketleme veya onlardan bahsetmeyi getiren iOS 14’te yenilikler bitmiyor. Bunun yanında Mesajlar uygulaması, istenilen sohbetlerin ekranın en üstüne sabitlenmesini sağlayan bir özelliğe de kavuşuyor.

Translate: Onbir dil, bir telefon.

Apple yeni güncellemesiyle beraber artık kendi çeviri uygulamasına kavuşuyor. İnternet ihtiyacı olmaksızın çeviri yapabilen uygulama an itibarıyla 11 dili destekliyor. Uygulama açıkken yatay pozisyona getirildiğinde farklı dilleri konuşan iki kişinin iletişim kurabilmesine sağlıyor.

Varsayılan Uygulamalar: İstenilen uygulamayı varsayılan olarak atamak artık mümkün

iOS 14 ile beraber gelen ve duyanları şaşırtan bir diğer yenilik ise varsayılan uygulamaların değiştirilebilmesi oldu. Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesiyle beraber artık e-posta ve internet tarayıcısı için varsayılan uygulamayı değiştirebiliyorsunuz. Mail uygulaması yerine Gmail kullananlar için hayat kurtarıcı bir yenilik.

Memoji: Yüz Maskesi

Koronavirüs salgınını görmezden gelmeyen Apple, kullanıcıları tarafından sıkça kullanılan Memoji’lere yeni bir detay ekledi. Apple kullanıcıları artık Memoji’lerine yüz maskesi ekleyebiliyorlar. Eklediği bu detay ile Apple, maske kullanmanın önemini kullanıcılarına aktarmaya çalışıyor.

Gelişmiş Gizlilik

iOS 14 ile birlikte kullanıcılar, uygulamalara konum erişimi için izin verirken gerçek konumları yerine yaklaşık konumlarını paylaşabilecekler. Ayrıca gelecek yılın başından itibaren tüm uygulamalar, kullanıcıları takip etmeden önce izin istemek zorunda kalacaklar.

Apple’ın 22 Haziran akşamı gerçekleştirdiği Dünya Geliştiriciler Konferansı Keynote sunumu ile tanıttığı yeni özellikleri daha kullanışlı akıllı telefonlar kullanıcıları mutlu edeceğe benziyor. Özellikle ekranı kaplayan arama ekranı arayüzü yerine çok daha minimalize bir bildirim gibi gözüken gelen aramalar, iOS işletim sistemini kullanıcılarını bir hayli sevindirdi. Çoğu özellik daha yaygın olarak kullanılan Android'den alınsa da, Apple'ın kendi ekosistemine kazandırdığı yenilikler iPhone kullanıcıları için önem taşıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/185776/ios-14-ile-iphonelara-gelen-yeni-ozellikler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.