Adele kimdir?

16 Grammy Ödülü sahibi, Hello, Hometown Glory, Someone Like You ve Rolling in the Deep gibi efsane şarkılarıyla geniş kitlelere hitap etmeyi başarmış olan Adele kimdir, nerelidir?
Ankara Masası
|
08 Eylül 2023, Cuma - 17:07
Adele kimdir?

Adele Laurie Blue Adkins veya kısaca Adele  5 Mayıs 1988 tarihinde Kuzey Londra'nın Tottenham kentinde bekar bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

Nereli?

Adele, 2009 yılındaki bir röportajında "Ailem Türk, İspanyol ve İngiliz asıllı...Ben babamdan dolayı yarı Galli’yim" demiştir.

Çocukluğu ve müziğe tutkusu

Galli'li babası, Adele henüz 2 yaşındayken evi terk etmişti. Bu olaylar akla gelince Adele, babasını hiçbir zaman affetmeyeceğini yineler.

Küçük yaşlardan beri şarkı söylemeye çok düşkündü ve sesi insanları saplantılı bir şekilde kendisine çekiyordu. 

Adele'in müziğe karşı olan sevgi ve tutkusunda Spice Girls'ün büyük bir etkisinin olduğunu şu sözlerle ifade ediyor. "Beni, bugün olduğum şey yaptılar."

On bir yaşındayken, mobilya üreticisi ve yetişkin öğrenme etkinlikleri organizatörü olan annesiyle beraber West Norwood, Güney Londra'ya taşındı. West Norwood kenti Adele "Hometown Glory" şarkısında esinlendiği mekandı. 

Güney Londra'ya taşındıktan sonra Aaliyah, Destiny's Child ve Mary J Blige gibi şarkıcılar ve R&B ile ilgilenmeye başladı.

İnsanları etkilemeye ilk adım

2006 yılında bir arkadaşının Adele'e ait bir demoyu Myspace'e göndermesinden sonra XL Recordings şirketi şarkıcıya yeni bir kayıt teklifi yaptı. Bir sonraki yıl da BRIT ödülerinde "Hometown Glory" şarkısıyla "Eleştirmenlerin Seçimi" ve BBC'nin "2008'in Sesi" ödülünü kısa bir sürede almayı başardı. 

İlk albümü 19 ile hem ticari başarı hem de eleştirmenlerin takdirini kazanan  Adele bu albümüyle Birleşik Krallık'ta 1 numaran giriş yaptı ve dört defa platin kazanmayı başardı. 

Giderek adını çok daha fazla duyuran Adele, ikinci stüdyo albümü 21 ile iyi eleştiriler aldı ve çıkış albümünün de elde ettiği başarıyı geçmeyi başarmıştı. Adele bu albümle birlikte "Yılın albümü" de dahil olmak üzere "Grammy Ödülü" aldı. Böylece de bir gecede en fazla Grammy alan kadın sanatçı olan Beyonce ile eşit olmuştu.

Ayrıca albüm "BRIT ödülleri" ve "Amerikan Müzik Ödülleri" başta olmak üzere çeşitli ödüller almayı başardı. 

Başarı üstüne başarı

21 albümü, İngiltere'de on altı defa platinum, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 1985 yılından bu yana herhangi bir albümden daha uzun süre zirvede kalma başarısını elde etmişti.

21 ile Adele bir çok başarıdan başarıya koşmuştur. Guinness Rekorlar Kitabı'na  çok sayıda rekor ile giriş yaptı. İngiltere'de bir yılda üç milyondan fazla kopya satan ilk sanatçı olan Adele 21 albümüyle çıkarttığı "Rolling in the Deep", "Someone Like You" ile "Set Fire To The Rain" şarkılarıyla beraber  1964 yılındaki Beatles'ın elde ettiği başarıdan beri aynı anda İngiltere'deki hem "Resmî Single Listesi" hem de "Resmî Albüm listesi"ndeki en iyi beş içinde iki hit çıkarma başarısı elde eden yaşayan tek sanatçı olmuştu.

En iyi aşk şarkısı

2014 yılında çıkarttığı "Make You Feel My Love" Spotify tarafından en iyi aşk şarkısı olarak tanımlanmıştır.

En çok izlenen şarkısı

2015'de de çıkarttığı "Hello" şarkısı ise YouTube'da 1 milyar üzerinde tıklanan sayılı şarkılardan biridir.

Çocuğuna adanmış bir albüm

Kasım 2021'de de yeni albümü 30'u piyasaya süren Adele, 1 2 şarkıdan oluşan albümünde, eski eşi ile olan ayrılık sürecini de anlatırken aynı zamanda oğlu Angelo'nun ileride bu süreci anlayabilmesine de yardımcı olmasını umduğunu belirtmişti.

Büyük hayran kitlesine bağlı olan Adele'in, etkileyici sesi ile yüreklere hitap etmeye devam ediyor.

Diskografi

  • 2008: 19
  • 2011: 21
  • 2015: 25
  • 2021: 30
http://www.ankaramasasi.com/haber/2098086/adele-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.