Cleverly: Türkiye; İngiltere, Avrupa, bölge ve dünya için son derece önemli!

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly: "Türkiye, ortak güvenliğimiz ve refahımız için son derece önemli. Avrupa ve bölge için önemi var ve dünyanın geneli için son derece önemli" dedi.
Mevlüt Peker
|
14 Eylül 2023, Perşembe - 00:51
Cleverly: Türkiye; İngiltere, Avrupa, bölge ve dünya için son derece önemli!

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Türkiye, bizim için, Birleşik Krallık için vazgeçilmez bir ortak." dedi.

Cleverly, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin sonrasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Cleverly, görüşme sırasında iki ülkenin ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldıklarını belirterek, "Türkiye, bizim için, Birleşik Krallık için vazgeçilmez bir partner." şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin önceki dönemlere göre daha sıkı hale geldiğini vurgulayan Cleverly, "Bu yıl, 4 milyondan fazla Birleşik Krallık vatandaşının Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor." dedi.

Cleverly, "Türkiye'den Birleşik Krallık'ta yaşayan yaklaşık yarım milyon önemli bir vatandaş grubu bulunuyor. Bu vatandaşlar, ülkemizin refahına ve toplumsal canlılığına katkı sağlıyorlar." ifadesini kullanarak, iki ülke arasındaki ticaretin de arttığını belirtti.

İki ülkenin işbirliğini sürdüreceğini vurgulayan Cleverly, dünya genelinde karşılaşılan önemli ve zorlu sorunlarla başa çıkmak için müttefik olarak çalışacaklarını söyledi.

Cleverly, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'ne olan desteğini takdir ettiklerini ve Türkiye ile ilişkilerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İngiltere'nin Türkiye'yi Birleşik Krallık'ın önemli bir müttefiki olarak gördüğünü dile getiren Cleverly, "Türkiye, ortak güvenliğimiz ve refahımız için son derece kritik bir partner. Ancak bu ilişki sadece ulusal değil, aynı zamanda Avrupa ve dünya için de son derece önemlidir." dedi.

Hakan Fidan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Fidan, Türkiye'nin ve İngiltere'nin NATO'nun önemli müttefikleri olduğunu belirterek, iki ülkenin aynı zamanda Avrupa dışında küresel etkisi olan iki önemli Avrupa aktörü olduğuna dikkat çekti.

Görüşmede, Türkiye ve İngiltere arasındaki ikili ilişkilerin ele alındığını ifade eden Fidan, iki ülkenin stratejik ortaklığının 2007'den bu yana sürdüğünü ve bu ilişkinin her alanda derinleştiğini vurguladı.

İki ülke arasındaki üst düzey temasların devam etmesinin önemine değinen Fidan, Tatlıdil Forumu'nun 8. toplantısına Türkiye'nin ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ı Türkiye'de misafir etmek istediklerini dile getirdi.

Fidan, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin 20 milyar doları aştığını söyleyerek, ticareti çeşitlendirmek için ellerinden geleni yapmaya istekli olduklarını ve serbest ticaret anlaşmasının kapsamını genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Turizm alanında da işbirliği bulunduğunu belirten Fidan, İngiltere'nin Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Savunma sanayisinde işbirliğine önem verdiklerini belirten Fidan, terörle mücadelede müttefik olduklarını ve düzensiz göçle mücadele konularını ele aldıklarını ifade etti.

Fidan, Kıbrıs meselesi, Ukrayna'daki savaş ve Suriye gibi bölgesel ve uluslararası konuları da görüştüklerini dile getirerek, Türkiye'nin Sudan'a yönelik çabalarını takdir ettiklerini söyledi.

Son olarak, Libya'da yaşanan sel felaketine dikkat çeken Fidan, Türkiye'nin Libya'ya yaptığı yardımlardan bahsederek, bu tür acil durumlarda Libya'ya destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2099027/cleverly-turkiye-ingiltere-avrupa-bolge-ve-dunya-icin-son-derece-onemli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.