Newton kimdir?

Yer çekiminin varlığını dünyaya duyuran Isaac Newton kimdir? Hayatına dair bilgiler..
Ankara Masası
|
27 Eylül 2023, Çarşamba - 14:08
Newton kimdir?

Isaac Newton 4 Ocak 1643 Woolsthorpe doğumlu bilim devrimi yaparak birçok metoduyla tarihe adını yazdıran, İngiliz matematikçi, felsefeci, kimyacı ve mucit bir bilim insanıdır.

Newton’un doğumundan üç ay önce ölen babası çiftçi olarak sade bir insandı. Annesi ile 4 yaşına kadar beraber yaşamıştır. Annesiyle olan ayrılığından sonra 7 yıl boyunca Newton’a anneannesi bakmıştır.

Ölen kocasının mirasıyla tekrar Newton’a dönen annesi Newton’u Kralın Okulu’nda eğitime gönderdi. Okuldan sonra çiftlik işleriyle uğraşan Newton üniversite hazırlığına da başlamıştı.

Üniversite Dönemi

1661 yılında Cambridge’deki Trinity College’ye girdi. Öğretmeni Isaac Barrow ilahiyatçı olmakla beraber hem de iyi bir matematikçiydi.

Barrow geometri derslerinde kendine özgü yöntemleri kullanıyordu. Yöntemleri arasında eğriler üzerindeki bir noktadan teğet çizmekte vardı. Aldığı ders ve yöntemler sayesinde Newton’u integral ve diferansiyel hesabı bulmaya yönelten ilk adımlar oldu.

Newton’un yaptığı deney ve araştırmalar sonucu kendi adıyla anılan ‘Hareket Kanunları’’nı bulmasıyla beraber uzun yıllar yayınlamak için beklemişti. 

Aynı zamanda ‘Yer Çekimi Genel Kanunu’nu da yayınlamak için 20 yıl kadar bekledi. Bunun tek sebebi vardı o da çalışmalarına itiraz gelecek diye huzursuzluk duyardı. Newton’un eleştiriye hiç tahammülü yoktu.

Isaac Newton’u tarihin en büyük üç matematikçisinden biri yapan buluşları diferansiyel ve integral hesaptı. Bu kavramaları bulmasıyla çok büyük kolaylıklar elde edildi.

Tarihte diğer bilim adamlarının yanı sıra Newton, farklı bir hayat yaşadı. Bir çok bilim adamının hayatı zorluklarla geçmesine rağmen,  Newton uzun yıllar boyunca rahat ve mutlu bir yaşam sürdü.

Isaac Newton 31 Mart 1727 tarihinde 84 yaşında hayatını kaybedip, Westminster Manastırı’na gömülmüştür.

Isaac Newton'ın Çığır Açıcı Buluşları

  • Gezegen Hareketleri. Newton, gezegenlerin hareketinin matematiksel temelini açıklayan ilk bilim insanıdır.
  • Yerçekimi Kanunu
  • Mekanik Kanunları
  • Beyaz Işığın Tayfı
  • Işığın Parçacık Kuramı
  • Aynalı Teleskobun İcadı
  • Sonsuz Küçükler Hesabı (Calculus ya da kısaca Hesap)
http://www.ankaramasasi.com/haber/2102013/newton-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.