ABD, ‘Karabağ’da Fransa ile aynı dili konuşuyor

Azerbaycan’ı aklayan BM raporlarına rağmen Fransa’nın Ermeni yanlısı sergilediği tutumun benzerini, ABD sergiliyor. ABD, Karabağ konusunda “insani durum”, “acıyı hafifletmek” ve “Azerbaycan sözünde durmalı” ifadelerini kullanarak algı oluşturmaya çalışıyor.
Mevlüt Peker
|
04 Ekim 2023, Çarşamba - 01:25
ABD, ‘Karabağ’da Fransa ile aynı dili konuşuyor


Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Karabağ'dan Ermenistan'a göç edenler için "11 milyon dolarlık insani yardım" sağlama kararı aldıklarını duyurdu.

Kirby, yardımın organizasyonunu sağlamak amacıyla ABD'den bir ekibin bölgeye gönderildiğini belirtti. "İnsani krize öncelik veriyoruz ve bu süreçte mağduriyeti azaltmak için çalışıyoruz. Azerbaycan'ı da verdiği taahhütleri yerine getirmeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

BM raporları Azerbaycan’ı aklayınca ABD rahatsız oldu: BM’nin yorumları ABD’nin bakış açısını değiştirmez!

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Karabağ'da "kalıcı ve bağımsız bir uluslararası gözlem misyonu" oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin, Karabağ'da sivillere yönelik kötü muamele veya altyapıya zarar verilmediği yönündeki bulgularını memnuniyetle karşılayan Patel, "Ancak BM'nin bu bulguları, ABD'nin bölgede bağımsız bir uluslararası izleme misyonunun oluşturulması gerektiği yönündeki görüşünü değiştirmeyecek." dedi. Patel, bu misyonun bölgede şeffaflığı ve güvenceyi artıracağını belirtti.

Öte yandan, BM Sözcüsü Stephen Dujarric, Azerbaycan'ın davetini kabul eden BM heyetinin bölgede yaptığı incelemeler sonucunda, Ermeni sivillere yönelik herhangi bir şiddet eylemi veya altyapıya zarar verildiğine dair bir bulguya rastlamadıklarını ifade etti.

Fransa da aynı dili kullanmıştı

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Azerbaycan’ın kendi toprakları Karabağ’da düzenlediği antiterör operasyonunu eleştirmiş ve Karabağ’dan Ermenilerin kendi iradeleriyle çıkışını, BM heyetinin “Ermeni sivillere şiddet uygulandığına dair hiçbir tespite rastlamadığı, Azerbaycan ordusunun Karabağ’da sivil altyapıları hedef almadığı” yönündeki raporlarına rağmen “zorla yerinden edilme” olarak nitelendirmişti.

Colonna, “Fransa'nın, Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdüreceğini” belirterek, işgalci Ermenistan’ı mağdur, Azerbaycan’ı da işgalci göstermişti.

Ermenistan’ın yıllarca işgallerine göz yuman, AGİT eş başkanlığı ile Azerbaycan’ı 30 yıl oyalayan Fransa’nın Ermenistan’ın savunma kapasitesini artıracağını da açıklayan Colonna, “Ermenistan'ın savunmasını sağlayabilmesi için” ifadelerini kullanarak da Azerbaycan’ı saldırgan gösterme çabasına girmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2103231/abd-karabagda-fransa-ile-ayni-dili-konusuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.