Rus Sözcü Zaharova’dan Batı’ya zor sorular

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Orta Doğu'da yaşanan mevcut durumu istikrara kavuşturmak için belirli adımları öngören uluslararası belgelerin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) açısından hiçbir şey ifade etmediğini söyledi. Zaharova, Batı’ya cevaplanması zor sorular yöneltti.
Mevlüt Peker
|
10 Ekim 2023, Salı - 18:45
Rus Sözcü Zaharova’dan Batı’ya zor sorular

Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, son basın toplantısında Filistin-İsrail meselesine dair görüşlerini paylaştı.

Bir AA muhabirinin, "Batı'nın Ukrayna'dan İsrail'e doğru olan askeri ve mali ilgi kaymasını bekliyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Zaharova, "ABD'nin Kiev yönetimine silah tedariki konusundaki kararını tam bir ay süreyle ertelemesi, Orta Doğu'da yaşananlarla ilişkili olabilir mi sizce?" şeklinde cevap verdi.

Zaharova, Batı'nın Ukrayna'dan İsrail'e olan yardım ilgisinin kayması hakkında Beyaz Saray'dan henüz bir açıklama gelmediğini belirtti. Ayrıca, ABD'nin bölgedeki istihbarat kapasitesi ve altyapı yeteneklerini dikkate alarak, Orta Doğu operasyonlarını hazırlarken neden en yakın ortağı İsrail'e bilgi vermediğini sorguladı.

Zaharova şöyle devam etti: "Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerden sadece bir ay önce, Kiev'e yapılan tedarikler durduruldu. Resmi gerekçe bütçe onayı olarak gösterildi. Ancak bu durumun ne kadar ilginç bir zamanlamaya sahip olduğunu görebilirsiniz. Beyaz Saray'a bu konuda sorular yöneltmek gerektiğini düşünüyorum."

"ABD'nin engelleme sebebi gerçek değil"

    Zaharova, "Rusya, AB, ABD ve BM'den oluşan Orta Doğu dörtlüsünün İsrail-Filistin meselesine çözüm bulma çabalarının Batı tarafından neden engellendiğini belirttiniz. Batı'nın bu engellemenin sebebi nedir?" şeklindeki bir diğer soruya, ABD'nin Ukrayna'da Rusya'nın başlattığı "özel askeri operasyonu" gerekçe göstererek engelleme yaptığını belirtti.

    Zaharova, bölgedeki durumun artık siyasi ve diplomatik bir çözümü reddeden bir yaklaşımla ilerlediğini vurgulayarak, ABD'nin Orta Doğu dörtlüsünün faaliyetlerini sebepsiz yere engellediğini ifade etti.

    Zaharova'nın değerlendirmesine göre, "Washington, bölgede istikrarı sağlamak adına atılması gereken adımları belirleyen uluslararası hukuki belgelere değer vermiyor gibi görünüyor." Batı'nın, Minsk Anlaşmaları'nda olduğu gibi, Orta Doğu'da barışı tesis etmek için gereken uluslararası belgelere de aynı yaklaşımı sergilediğini belirten Zaharova, bu belgelere destek veren ya da üzerinde çalışanların, bu kararların uygulanmayacağını baştan bildiğini dile getirdi.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2104318/rus-sozcu-zaharovadan-batiya-zor-sorular
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.