ABD, İsrail’e “ön koşulsuz” yardım edecek

İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu savunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin İsrail’e askeri desteğinin ön koşulsuz devam edeceğini, ABD'nin İsrail'e desteğinin "çok sağlam" olduğunu bildirdi.
Mevlüt Peker
|
12 Ekim 2023, Perşembe - 20:23
ABD, İsrail’e “ön koşulsuz” yardım edecek

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO Savunma Bakanları toplantısının sonrasında Brüksel'de basın mensuplarına konuştu.

Austin, İsrail-Filistin meselesine değinerek, "İsrail'e olan desteğimiz kesintisiz." ifadesini kullandı.

Austin, ABD'nin İsrail'e gereken mühimmatı ve "demir kubbe" hava savunma sistemini hızla sağlama çabasında olduğunu belirtti ve Amerika'nın hem Ukrayna'ya hem de İsrail'e eş zamanlı destek sunabileceğini vurguladı.

İsrail'e sağlanacak yardımların herhangi bir koşula bağlı olup olmadığına dair bir soruya Austin, "Bu yardımları sunarken herhangi bir koşul belirlemedik. Profesyonel bir orduya destek veriyoruz. Doğru adımları atacaklarına inanıyoruz. Nasıl hareket edeceklerini onlara bırakıyoruz. Onların farklı bir yaklaşım sergileyeceğini düşünmek için bir nedenimiz yok." şeklinde cevap verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ancak verdiği tepkinin orantılı olması gerektiği yönündeki sözlerine katılıp katılmadığına dair bir soruya ise Austin, "Genel Sekreter'in İsrail'in kendi halkını koruma hakkı olduğu görüşüne katılıyorum. Onların bu hakkı kullanacağını bekliyorum. 'Orantılılık' kavramını tanımlamayacağım." dedi.

Hizbullah hareketliliği gözlenmedi

    İsrail sınırında Hizbullah'ın herhangi bir hareketlilik gösterip göstermediği konusundaki bir soruya Austin, "Bu, İsrail'in yakından takip ettiği bir durum. Biz de bu tür hareketliliklerin çatışmayı genişletebileceği konusunda uyanıkız. Ancak şimdiye dek böyle bir durumla karşılaşmadık." yanıtını verdi.

    "İran'ın bu saldırıda parmağı olduğuna dair bir kanıta henüz ulaşmadık"

      7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırının arkasında İran'ın olup olmadığına dair bir soruya Austin, "Bu saldırının planlanmasında veya gerçekleştirilmesinde İran'ın bir rolü olduğuna dair şu an elimizde bir kanıt bulunmamakta." şeklinde cevap verdi.

      Austin, Hamas'ın bu saldırısını ABD'nin önceden bilip bilmediği konusundaki bir soruya ise, "Eğer önceden bilgi sahibi olsaydık, İsrail'i uyarırdık. Ancak bildiğim kadarıyla böyle bir bilgiye sahip değildik." ifadelerini kullandı.

      http://www.ankaramasasi.com/haber/2104665/abd-israile-on-kosulsuz-yardim-edecek
      İlginizi Çekebilir

      Yorumlar (0)

      Yorumunuz İletilmiştir.