AB: Gazze’ye desteğimizi azaltmamız değil, artırmamız lazım

Kassam Tugayları’nın saldırılarını “barbarca terör saldırısı” olarak nitelendiren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in kendi savunmasını uluslararası insani hukuka göre yapmasında ısrarcı olduklarını belirtti. Borell, "Gazze'de de sivil kayıplar artıyor. 150 bin kişi yerinden edildi. İnsani durum vahim. Desteğimizi artırmamız lazım. Azaltmamız değil, artırmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
10 Ekim 2023, Salı - 21:36
AB: Gazze’ye desteğimizi azaltmamız değil, artırmamız lazım

Avrupa Birliği'nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in uluslararası insani hukuka uygun olarak kendini savunma hakkını kullanmasının AB ülkeleri tarafından desteklendiğini belirtti. Ancak Borrell, Gazze'de yaşanan bombardıman sonucunda ortaya çıkan trajik insani durumun, Filistin halkına daha fazla yardım yapılmasını zorunlu kıldığını vurguladı.

Bağdat'ta düzenlenen bir video konferans toplantısının ardından basına konuşan Borrell, bakanların sivil halka yönelik saldırıları kınadıklarını ve uluslararası insani hukuka uyulması gerektiğini belirtti. Borrell, "Bu, Gazze'deki insanların bombardımandan kaçabilmeleri için Mısır'a doğru insani koridorların açılması gerektiği anlamına geliyor." dedi.

Borrell, "Daha önce de Gazze'nin bombalandığına tanık oldum." diyerek, bakanların İsrail'in uluslararası insani hukuka uygun olarak kendini savunma hakkını kullanmasını desteklediklerini belirtti.

Filistin'e AB Yardımlarının Devamı Vurgusu

    AB'nin Filistin'e yapacağı yardımlar konusundaki belirsizlikleri gideren Borrell, bakanların Hamas ile Filistin halkı arasında net bir ayrım yaptıklarını belirtti. Borrell, AB Komisyonunun Filistin'e yapılan yardımların Hamas'a gitmediğinden emin olmak için bir inceleme yapmasını talep ettiğini, ancak bu durumun Filistin halkına sağlanan yardımları etkilemeyeceğini vurguladı.

    Borrell, "Şu anda Filistin halkına yardımı kesmek büyük bir hata olurdu." dedi ve ekledi: "Gazze'deki sivil kayıpların sayısı artıyor. 150 bin kişi evlerini terk etti. İnsani durum çok kötü. Yardımlarımızı azaltmak yerine artırmamız gerekiyor."

    Borrell, AB bakanlarının büyük çoğunluğunun Filistin'e yardımların devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

    Barış Sürecini Yeniden Canlandırma Çağrısı

      Borrell, toplantıda, geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda New York'ta gerçekleşen Ortadoğu barış sürecini canlandırma girişimlerine de değinildiğini belirtti. Borrell, "Bu, bir uyanış anı olabilir." diyerek, şu anki krizin İsrail-Filistin meselesine kalıcı bir çözüm getirme fırsatı olabileceğini ifade etti.

      http://www.ankaramasasi.com/haber/2104331/ab-gazzeye-destegimizi-azaltmamiz-degil-artirmamiz-lazim
      İlginizi Çekebilir

      Yorumlar (0)

      Yorumunuz İletilmiştir.