TBMM’de İsrail-Filistin çatışması görüşülecek

Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde İsrail-Filistin çatışması üzerine genel görüşme yapılacak.
Mevlüt Peker
|
11 Ekim 2023, Çarşamba - 01:00
TBMM’de İsrail-Filistin çatışması görüşülecek

Meclis Genel Kurulu'nda, siyasi partilerin bir araya gelerek sunduğu ortak önergeyle İsrail-Filistin meselesine dair genel bir değerlendirme yapılacağı belirtildi.

Ortak önergeye imza atan isimler arasında AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya yer aldı. Önergede, 7 Ekim'de Filistin ve İsrail arasında patlak veren ve pek çok can kaybına yol açan çatışmalara dikkat çekildi.

Önergede, Türkiye'nin bölgedeki gerilimin azaltılması, sivil kayıpların önlenmesi ve çatışmanın diğer bölgelere sıçramaması için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğü vurgulandı. Ayrıca, "Türkiye, taraflara itidal çağrısında bulunarak, sivillerin korunması için çaba sarf etmektedir. İsrail-Filistin sorununun 1967 sınırlarını temel alarak iki devletli bir çözüme kavuşturulması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır." şeklindeki ifadelere yer verildi.

Meclis'te gerçekleştirilen oylama sonucunda, bu genel değerlendirmenin yapılmasına karar verildi. İsrail-Filistin meselesine dair bu genel değerlendirme, 12 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Meclis oturumunu yöneten TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, bir sonraki oturumun yarın saat 14.00'te başlayacağını duyurdu.

İsrail-Filistin çatışması (Aksa Tufanı ve Gazze’ye saldırılar)

7 Ekim sabahı, Hamas'ın askeri birimi İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir operasyonla saldırıya geçti.

Gazze'den İsrail'e doğru sayısız roket fırlatıldı. Filistinli militanlar, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez geçiş noktasını hızla ele geçirerek İsrail topraklarına sızdı. Bu hareketliliğe karşılık olarak İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne büyük bir hava operasyonu başlattı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bu hava saldırıları sonucunda Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve 4500 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in saldırılarında 150 kişiden oluşan Filistinli 22 ailenin tümüyle katledildiğini bildiren Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in sağlık çalışanlarını da hedef aldığını, şu ana kadar Gazze'de 6 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 15'inin de yaralandığını belirtti.

Öte yandan İsrail güçlerinin, Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı saldırıdan bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da öldürdüğü Filistinli sayısı 20'ye yükselirken en az 110 kişinin yaralandığı belirtildi.

Gazze'den gelen saldırılar sonucunda ise İsrail'de 1200’den fazla kişi yaşamını yitirirken, 2806 kişi yaralandı ve bu yaralılardan 106'sının durumunun kritik olduğu ifade edildi.

Saldırılar sırasında Hamas tarafından esir alınan İsraillilerin sayısının da 200'den fazla olduğunun değerlendirildiği kaydedildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104358/tbmmde-israil-filistin-catismasi-gorusulecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.