Hakan Fidan, İsmail Heniyye ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Filistin’deki son gelişmeleri ve sivillerin serbest bırakılması durumunu ele alan bir telefon görüşmesi yaptı.
Mevlüt Peker
|
16 Ekim 2023, Pazartesi - 20:55
Hakan Fidan, İsmail Heniyye ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Filistin'deki son gelişmelere ilişkin telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamaya göre telefon görüşmesinde, Filistin'deki son gelişmeler ve sivillerin serbest bırakılması durumu ele alındı.

Onlarca ülke, Türk istihbaratından yardım istemişti

7 Ekim'de İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı düzenlediği operasyon neticesinde birçok kişiyi rehin almıştı. Bu rehineler arasında birçok yabancının da olduğu belirtilirken, Hamas, toplamda 199 kişi olduğu tahmin edilen bu rehineleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermediği sürece serbest bırakmayacağını ilan etmişti.

WSJ (Wall Street Journal) gazetesi, rehin alınan kişiler arasında kendi vatandaşları olanlar için Türkiye'deki diplomatik ve istihbarat kanallarına başvuran birçok ülkenin olduğunu aktarmıştı. Haberde, birçok devletin, bu kriz ortamında kendi vatandaşlarını kurtarma çabasında olduğu ve bu bağlamda Hamas ile doğrudan temas kurabilecek olan Türkiye, Katar ve Mısır ile görüşmeler yaptığı belirtilmişti.

Mısır: Hamas'la iletişim kuramıyoruz

İsrail, rehineler konusunda Hamas ile herhangi bir müzakere içerisinde olmadığını beyan ederken, WSJ'ye konuşan Mısırlı bir yetkili, Hamas'la iletişim kurma çabalarının sonuçsuz kaldığını, Hamas liderlerinin telefonlarına cevap vermediğini ifade etmişti.

Haberde, Türkiye'nin Hamas'tan aldığı bilgilerin yetersiz olduğu ve Gazze'de tam olarak kaç rehinenin bulunduğunun bilinmediği vurgulanmıştı. Hamas'ın Türkiye'ye ilettiği bir mesajda, "İsrail, elinde tuttuğu binlerce Filistinliyi serbest bırakmadıkça, biz de rehineleri serbest bırakmayacağız." şeklinde bir tutum sergilediği belirtilmişti.

Bir Türk istihbarat yetkilisi WSJ'ye verdiği demeçte, birçok ülkenin, özellikle Batılı devletlerin, Türkiye ile iletişimde olduğunu ve Hamas'a mesajlarını gizli bir şekilde iletmeleri için yardım talebinde bulunduklarını aktarmıştı. Aynı yetkili, Gazze'deki mevcut durumun, müzakere gibi süreçler için uygun bir zemin oluşturmadığını da vurgulayarak, Türkiye'nin Hamas'tan özellikle çocuk ve yaşlı rehinelerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunduğunu eklemişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105306/hakan-fidan-ismail-heniyye-ile-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.