İsrail saldırılarında 9 cami yok oldu

İşgalci İsrail'in günlerdir Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda 9 cami tamamen yıkılırken, 17’si cami ve 1’i kilise olmak üzere 18 ibadethane ağır hasar aldı.
Mevlüt Peker
|
20 Ekim 2023, Cuma - 22:41
İsrail saldırılarında 9 cami yok oldu

İsrail'in 7 Ekim'den itibaren Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda 9 caminin tamamen harabeye döndüğü belirtildi.

Gazze'de bulunan Filistin hükümeti medya birimi, yaşanan bu yıkımla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, toplamda 18 ibadethanenin -17 cami ve 1 kilise- İsrail saldırılarından etkilendiği ifade edildi.

Ayrıca, Gazze'deki Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı'ndan İkrami Salim, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, bu saldırılar neticesinde 9 caminin tam anlamıyla yıkıldığını vurguladı.

7 Ekim’den bugüne 14. gününde İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 Cumartesi günü işgalci İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" ismini verdiği geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Abluka altındaki Gazze'den İsrail hedeflerine doğru yüzlerce roket atıldı. Filistinli İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani baskın yaparak kontrolü ele geçirdi. İzzeddin e-Kassam Tugayları, kontrolü sağladıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı.

İsrail ordusu ise İzzeddin el-Kassam Tugaylarının geniş çaplı saldırısına karşılık Gazze'ye yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze'den gerçekleştirdiği saldırılar ve Lübnan tarafından Hizbullah’ın saldırıları sonucunda 306'sı asker olmak üzere 1405 İsrailli yaşamını yitirdi, 3968 İsrailli ise yaralandı. İsrail Sağlık Bakanlığı, halen hastanelerde müşahede altında bulunan 89'u ağır, 181'i orta ve 81'i hafif olmak üzere toplam 351 yaralının bulunduğunu açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı ise, İsrail ordusunun hava saldırıları sebebiyle Gazze'de 1524'ü çocuk, 1000’i kadın olmak üzere 4137 kişinin hayatını kaybettiğini, 12.493 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Ölenlerden 2776 kişinin aynı aileden olduğu, bu ailelerin sayısının ise 484 olduğu bildirildi. Saldırılarda yıkılan binaların altında halen çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzlerce Filistinli cesedi bulunuyor.

İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da, bir taraftan İsrail askerleri diğer taraftan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu 77 Filistinli yaşamını yitirdi, yaklaşık 1250 Filistinli de yaralandı.

İsrail'in saldırıları esnasında Gazze'de 13 gazeteci, Lübnan'da ise 1 gazeteci yaşamını yitirdi; 20'den fazla basın mensubu yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü sağlık hizmetlerine yönelik 41 doğrulanmış saldırı gerçekleştiğini, 11 sağlık çalışanının aktif görevdeyken öldürüldüğünü ve 16'sının da yaralandığını açıkladı.

BM, Gazze'de 7 Ekim'den bu tarafa yaşamını yitiren BM çalışanları sayısının 16 olduğunu duyurdu.

Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den bu tarafa Hizbullah ile İsrail ordusu arasında süren çatışmalarda ise 3 sivil, 12 Hizbullah militanı ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu hayatını kaybetti. Lübnan'dan yapılan saldırılarda ise 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

17 Ekim’de İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ABD yapımı MK-84 ile düzenlediği saldırıda şu ana kadar 471 kişinin cesedine ulaşıldı. Enkaz altında yüzlerce ceset olduğu değerlendiriliyor. Yaralı sayısı ise 28'i ağır 342 olarak açıklandı.

İsrail'in 19 Ekim’de Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırısında ise 20 kişi öldü.

İsrail'in bombaladığı 160 okuldan 19'u kullanılmaz tamamen yıkılırken, saldırılarda zarar gören 127.720 haneden 9.500'ünde ikamet etmek imkansız.

Gazze'deki saha ekipleri, 64 kamu kurumu ile birlikte onlarca hizmet tesisinin İsrail saldırılarının hedefi olduğunu belirledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105934/israil-saldirilarinda-9-cami-yok-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.