Uluslararası Af Örgütü, beyaz fosfor kanıtlarını açıkladı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Lübnan'da beyaz fosfor bombası kullandığının kanıtlarını açıkladı. Örgüt, saldırının savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini belirtti.
Mevlüt Peker
|
31 Ekim 2023, Salı - 21:46
Uluslararası Af Örgütü, beyaz fosfor kanıtlarını açıkladı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırılarda beyaz fosfor kullandığına dair delilleri kamuoyuyla paylaştı.

Örgütten gelen bilgilendirmede, İsrail'in 16 Ekim'de Lübnan'ın Dahayra beldesine gerçekleştirdiği saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğu ve savaş suçu kapsamında incelenmesi gerektiği vurgulandı. İsrail'in bu saldırılarında en az 4 sivilin ve 48 Hizbullah militanının yaşamını yitirdiği belirtildi.

Beyaz fosforun kullanımının uluslararası hukukta sınırlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Beyaz fosfor, sivil bölgelerde ya da sivil altyapıya yakın yerlerde kullanılmamalıdır. Bu tür saldırılar, ayrım gözetmeksizin gerçekleştirildiği için yasalara aykırıdır." denildi.

Beyaz fosforun tehlikeleri ve kullanımı

Beyaz fosforun, yoğun duman oluşturma ve hedef belirleme amacıyla kullanılan aşırı yanıcı bir madde olduğu, havada yanarak yüksek sıcaklıklara ulaştığı ve bu özelliğiyle yangınlara sebep olduğu belirtildi. Bu maddeyle temas eden insanlarda ciddi solunum problemleri, organ hasarı ve suyla söndürülemeyen yanıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği, hatta vücuda temas eden beyaz fosforun sadece yüzde 10'luk bir kısmının bile ölümcül olabileceği ifade edildi.

Örgüt, İsrail'in Dahayra beldesine düzenlediği saldırılarda beyaz fosfor kullandığına dair kanıtların bulunduğunu belirtti. "Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, Dahayra'da beyaz fosfor mermisinin kullanıldığına dair video ve fotoğrafları teyit etti." denildi.

Beyaz fosforun tanıklıkları

Lübnan İtalyan Hastanesi'nde görevli acil servis doktoru Haitham Nisr, 16 ve 17 Ekim tarihlerinde Dahayra, Yarine ve Marwahin bölgelerinden gelen 9 kişinin beyaz fosfor soluduğunu belirtti. Sur Kenti Sivil Savunma Dairesi Müdürü Ali Safiyeddin, yoğun beyaz dumanın gece boyunca etkili olduğunu ve bu durumun "beyaz fosforun tanımına uygun" olduğunu ifade etti.

Dahayra Belediye Başkanı Abdullah al-Ghrayyeb, beyaz fosforun 16 Ekim'de kullanılmaya başlandığını ve bu durumun kasaba sakinlerini evlerinden kaçmaya zorladığını belirtti.

İsrail ordusunun envanterindeki beyaz fosfor

18 Ekim'de AFP tarafından çekilen fotoğraflarda, İsrail ordusunun "M109" obüsleri yanında 155 mm beyaz fosforlu sis mermileri görüldü. Bu mermilerin üzerinde ABD Savunma Bakanlığı'nın beyaz fosfor mühimmatı için kullandığı etiketler bulunuyordu.

Daha önce de beyaz fosfor kullanımı iddiaları

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda da beyaz fosfor kullandığına dair kanıtlar sunmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını duyurmuştu.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Aya Majzou, İsrail'in beyaz fosfor kullanımını "dehşet verici" olarak nitelendirdi ve İsrail'in 2013'te beyaz fosfor kullanımını durdurma taahhüdünü hatırlattı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2107783/uluslararasi-af-orgutu-beyaz-fosfor-kanitlarini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.