Brent petrol fiyatı ne kadar?

Brent petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileri ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarına ilişkin beklentiler nedeniyle yükseldi.
Ersin Küçükbarak
|
06 Kasım 2023, Pazartesi - 10:04
Brent petrol fiyatı ne kadar?

Brent petrolün varili, bugün uluslararası piyasalarda 85,29 dolar seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü 87,80 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,89 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Fiyatlardaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya'nın gönüllü olarak uyguladıkları ek üretim kesintilerine yıl sonuna kadar devam etme kararları etkili oldu.

Suudi Arabistan, temmuzda uygulamaya koyduğu ve daha sonra yıl sonuna kadar uzattığı günlük 1 milyon varillik gönüllü ek üretim kesintisine devam edeceğini açıklamıştı. Rusya da, petrol ve petrol ürünleri ihracatının kasımda, mayıs-haziran dönemi ortalamasına kıyasla günlük 300 bin varilden fazla azalacağını duyurmuştu.

Bu kesintiler, küresel petrol arzının azalmasına ve fiyatların yükselmesine neden oldu.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası'nın "şahin" politikalarının sona ermiş olabileceği beklentisi de fiyatları destekledi. ABD'de beklentilerin altında kalan istihdam artışı, ülkede sıkı iş gücü piyasasının gevşemeye başladığına işaret etti. Bu durum, yatırımcıların Fed'in faiz artışlarında sona gelmiş olabileceğine dair beklentilerini arttırdı.

Faiz oranlarının artması, petrol talebini düşürerek fiyatları düşürür. Bu nedenle, Fed'in faiz artışlarını yavaşlatması veya durdurması beklentisi, fiyatların yükselmesine neden oldu.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi de petrol fiyatlarının artışına destek verdi. Zayıf ABD doları, dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getirerek, alımların artmasına ve fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Bu gelişmelerin ardından, teknik olarak Brent petrolde 85,31 ile 85,46 dolar aralığının direnç, 85,16 ile 85,01 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2108655/brent-petrol-fiyati-ne-kadar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.