ILO: Gazze'de istihdamın yüzde 61'i yok oldu

BM’ye (Birleşmiş Milletler) bağlı ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü), İsrail'in yoğun saldırı düzenlediği Gazze Şeridi'nde istihdamın yüzde 61'inin yok olduğunu duyurdu.
Mevlüt Peker
|
07 Kasım 2023, Salı - 00:19
ILO: Gazze'de istihdamın yüzde 61'i yok oldu

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), İsrail'in 7 Ekim'den itibaren Gazze'ye yönelik artan saldırılarının işgücü piyasasına ve Filistinlilerin geçim kaynaklarına etkilerini incelediği bir rapor yayınladı.

Gazze'de istihdamda büyük kayıplar

Rapora göre, Gazze Şeridi'nde çatışmaların başlamasından bu yana meydana gelen iş kaybı oranı yüzde 61'e ulaştı. Bu oran, 182 bin kişinin işini kaybettiği anlamına geliyor. Ayrıca, Gazze'deki çatışmaların Batı Şeria'ya sıçraması ve bu bölgede de istihdamın tahmini yüzde 24'ünün (208 bin iş) kaybedilmesi bekleniyor.

İş gücü gelirinde günlük 16 milyon dolar kayıp

Gazze ve Batı Şeria'da yaşanan toplamda yaklaşık 390 bin iş kaybının, günlük iş gücü gelirinde 16 milyon dolarlık bir kayba denk geldiği vurgulandı.

Durum kötüleşebilir uyarısı

Raporda, Gazze'deki askeri harekatların şiddetini artırması ve insani krizin devam etmesi halinde bu rakamların daha da yükselebileceği uyarısında bulunuldu. İş piyasası ve geçim kaynakları üzerindeki etkilerin ciddiyeti altı çizildi.

ILO Bölge Direktöründen endişe verici değerlendirme

ILO Arap Ülkeleri Bölge Direktörü Ruba Jaradat'ın raporda yer alan değerlendirmelerinde, mevcut durumun iş gücü piyasası üzerindeki etkilerinin son derece endişe verici olduğu belirtildi. Jaradat, çatışmaların devam etmesi halinde durumun daha da kötüleşeceğini ifade etti.

İnsani ve ekonomik kriz uyarısı

Jaradat, yaşanan çatışmaların sadece can kaybı ve temel insani ihtiyaçlar açısından değil, aynı zamanda iş ve işletmelere verdiği zararlarla da sosyal ve ekonomik bir krize yol açtığını, bu krizin etkilerinin uzun yıllar sürebileceğini dile getirdi.

Acil yardım ve uzun vadeli destek

Jaradat, etkilenen işçi ve işletmelere acil yardım sağlamak için hükümet, işçi ve işveren temsilcileri, diğer BM kuruluşları ve insani yardım aktörleriyle iş birliği içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, uzun vadede Filistinlilerin işçi ve işletmelerinin kurtarılması için destek olacaklarını kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2108760/ilo-gazzede-istihdamin-yuzde-61i-yok-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.