Küresel piyasalarda pozitif seyre devam

Küresel piyasalar, ABD'de enflasyon endişelerinin azalması ve Fed'in ekonomide yumuşak inişi destekleme beklentileriyle olumlu bir seyir izliyor.
Ersin Küçükbarak
|
21 Kasım 2023, Salı - 09:27
Küresel piyasalarda pozitif seyre devam

Enflasyon ve resesyon endişeleri varlık fiyatları üzerindeki etkisini kaybederken, piyasalardaki olumlu hava dikkat çekiyor.

ABD'de dün gerçekleşen 20 yıllık tahvil ihracında beklenenden yüksek talep olması, tahvil piyasalarında satış baskısını artırdı. Analistler, bu durumun enflasyon endişelerinin azaldığına işaret edebileceğini belirtiyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine yakın seyrederken, getiri eğrisindeki normalleşme eğilimi devam ediyor.

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalarda etkili oluyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, verilerin fiyat artışlarının hızının yavaşladığını ancak enflasyona karşı zafer ilan etmek için yeterli olmadığını belirtti. Teknoloji dünyasında ise OpenAI'nın kurucu ortağı Sam Altman'ın Microsoft'a katılması sonrası yaşanan gelişmeler takip ediliyor.

Dolar endeksi gerilerken, altının ons fiyatı artış kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatı ise hafif bir düşüş yaşanıyor. 

Yüzde 0,8 artışla altının ons fiyatı  1.992 dolar olurken  brent petrolün varil fiyatı 82 dolardan işlem görmeye başladı. 

New York borsasında dün Nasdaq endeksi 31 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir öne çıkarken, Çin'deki gelişmeler varlık fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz politikasını uzun bir süre düşük tutma beklentileri bölgede ekonomik endişeleri artırıyor.

Çin'de açıklanan "beyaz liste" hisse bazlı oynaklık artışına rağmen Asya piyasaları alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Çin Merkez Bankası'nın yuanı destekleme taahhüdü dolar/yuan paritesini düşürdü.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dünü yükselişle tamamlarken, Dolar/TL ise hafif bir artışla günü kapatmıştı. Bugün ABD'de önemli veriler ve Fed tutanakları izlenirken, İsrail-Filistin çatışmasına dair haber akışı da yatırımcıların odağında bulunuyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 8.200 seviyeleri direnç, 7.910 ve 7.790 puan destek konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 İngiltere 2. çeyrek işgücü verimliliği

16.30 ABD ekim ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

18.00 ABD ekim ayı ikinci el konut satışları

22.00 ABD Fed toplantı tutanakları

http://www.ankaramasasi.com/haber/2110922/kuresel-piyasalarda-pozitif-seyre-devam
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.