ABD'de açıklanacak istihdam raporu verileri öncesi, yatırımcılar temkinli bir seyir benimsemekte. Bu verilerin ABD ekonomisinin durumu ve para politikasının yönü üzerinde etkisi olabileceği düşünülüyor.
Analistlere göre, para piyasalarında Fed'in faizi sabit bırakmasına kesin gözüyle bakıldığı, önümüzdeki yıl sonuna kadar toplamda yaklaşık 125 baz puanlık faiz indirimine dair beklentilerin fiyatlamalara yansıdığı belirtiliyor.
Kasım ayında güçlü geçen pay piyasalarının ardından konsolidasyon ihtimali gündemde. Yatırımcılar, olası aşağı yönlü risklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.
ABD'de ekimde fabrika siparişlerindeki yüzde 3,6'lık azalış, sanayi sektörünün yüksek faiz oranlarından etkilendiğine dair endişeleri artırıyor.
Moody’s'in açıklamalarına göre, küresel ekonominin zayıflaması ve temerrüde düşen kredilerle birlikte ABD ve Avrupa'daki gayrimenkul sektörü pozisyonları nedeniyle, 2024'te küresel bankaların görünümü üzerinde negatif baskıların artması bekleniyor.
Kripto para birimi Bitcoin, Fed'in sıkılaşma döngüsünün sona erdiği ve ABD'de spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunun onaylanacağı beklentileriyle Nisan 2022'den bu yana ilk kez 42 bin doların üzerine çıkarak dikkat çekiyor.
Altının ons fiyatı, haftanın ilk gününde tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından artan kar satışlarıyla geri çekilerek günü yüzde 2,2 azalışla 2 bin 26 dolardan tamamladı.
Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,11, S&P 500 endeksi yüzde 0,54 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,84 düşüş kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif başladı.
Avrupa'da satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bölge genelinde açıklanacak hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri ile Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri takip edilecek.
Analistlere göre, bölgede ekonomik aktiviteye yönelik endişeler devam ediyor. Enflasyonun hala amaçlanan seviyenin oldukça üzerinde olması, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika alanını daraltıyor.
Almanya'da açıklanan verilere göre, ekimde ihracatın yüzde 0,2 ve ithalatın da yüzde 1,2 azalışla beklentilerin altında kalmasına rağmen dış ticaret fazlası 17,8 milyar dolarla tahminleri aştı.
Asya'da da negatif bir seyir izlenirken, Çin'de açıklanan makroekonomik verilerin satış baskısını hafiflettiği görülüyor. Çin'de Caixin hizmet sektörü PMI 51,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Japonya'da kasımda Tokyo çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin altında yüzde 2,3 artış gösterdi.
Avustralya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 4,35'te sabit bırakırken, açıklamadaki güvercin ton dikkat çekti.
Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 düşüş kaydetti.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,76 değer kazancıyla 8.087,24 puandan tamamladı.
Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla günü 28,9172'den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,9240 seviyesinden işlem görüyor.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'de elektrik iletim alanında 750 milyon doları bulabilecek yeni bir finansman operasyonu hazırlıklarına başladıklarını belirtti.
Analistlere göre, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde ÜFE, dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik PMI, ABD'de JOLTS açık iş sayısı takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.100 ve 8.170 seviyeleri direnç, 8.000 ve 7.900 puanlar ise destek konumunda bulunuyor.
11.55 Almanya kasım ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
12.00 Euro Bölgesi kasım ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
12.30 İngiltere kasım ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
13.00 Euro Bölgesi kasım ayı ÜFE
14.30 Türkiye kasım ayı reel efektif döviz kuru
17.45 ABD kasım ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
18.00 ABD ekim ayı JOLTS açık iş sayı