Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikası adımlarına yönelik belirsizliklere rağmen, teknoloji sektörü öncülüğünde olumlu bir seyir izleniyor.
Ersin Küçükbarak
|
09 Ocak 2024, Salı - 09:15
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Fed'in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin öngörülenden daha geç başlayabileceği düşüncesi devam ederken, ABD'de perşembe günü açıklanacak enflasyon verilerinin, bankanın gelecekteki faiz kararlarını etkilemeye yardımcı olması bekleniyor.

Analistler, ülkede iş gücü piyasasındaki güçlü duruşun devam ettiğini ve bu durumun Fed'in faiz indirim döngüsüne daha geç başlayabileceği endişelerini desteklediğini belirterek, bu hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini vurguladı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in ocak toplantısında faizleri sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, mart toplantısında ise yüzde 60 olasılıkla ilk faiz indirimini gerçekleştireceği öngörülüyor. Bu olasılık, yılbaşında yüzde 85 seviyesindeydi.

Dün, Fed yetkililerinin açıklamalarını takip ederken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun zamanla yüzde 2'ye yaklaşmaya devam etmesi durumunda, politika faiz oranını düşürme sürecini başlatmanın uygun olacağını bildirdi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise enflasyonun beklentilerden daha yavaş düştüğünü belirterek, yıl sonuna kadar çeyrek puanlık iki faiz indirimini desteklediğini ifade etti.

Öte yandan, New York Fed'in Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi düştü. Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi azalarak günü tamamlarken, dolar endeksi ve altının ons fiyatında hafif dalgalanmalar yaşandı.

Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Saudi Aramco'nun, şubat ayı resmi satış fiyatlarını düşürmesi, Brent petrolün varil fiyatını gerileterek, uzmanlara göre son 13 ayın en büyük indirimini temsil etti. Bu durum, rafinericilerin daha rekabetçi fiyatlar talep etmesi sonucu ortaya çıktı.

Pay piyasalarında, teknoloji hisselerindeki yükseliş dikkat çekerken, ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın yeni çiplerini duyurması hisselerini yüzde 6'nın üzerinde değerlendirdi. Diğer çip üreticileri AMD ve Intel de sırasıyla yüzde 5,5 ve yüzde 3,3 artış kaydetti.

Apple, Amazon ve Alphabet gibi teknoloji devlerinin hisselerinde de artış yaşanırken, Boeing hisseleri, bir uçağın acil iniş yapması nedeniyle bazı "Boeing 737 MAX 9" tipi uçakların uçuşlarının durdurulmasının ardından yüzde 8 değer kaybetti.

Kripto para piyasasında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) sunulan spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonları (ETF) başvurularının güncellenmesi, Bitcoin'in fiyatını yüzde 6 artışla 47 bin doların üzerine çıkardı.

Dün, New York borsasında negatif bir seyir izlenirken, S&P 500 yüzde 1,41, Nasdaq endeksi yüzde 2,20 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,58 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de alıcılı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir öne çıktı. Almanya'da açıklanan verilere göre, dış ticaret fazlası beklentileri aştı, ancak fabrika siparişleri tahminlerin altında kaldı. Piyasalarda bu gelişmelerin ardından bugün Almanya'da sanayi üretimi verilerine odaklanılıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki sektör görünümünü değerlendiren raporuna göre, finansal sektörlerin genel görünümü "nötr" seyrediyor. Net faiz gelirinin artan fonlama maliyetleriyle dengelendiği ve net faiz marjlarının bazı Avrupa ülkelerinde zirveye ulaştığı belirtiliyor.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,40 ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,74 artış kaydederken, Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif seyirle başladı.

Asya'da ise ABD'de artan risk iştahının etkisiyle pozitif bir seyir yaşandı. Çin Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanarak yeni bir parasal gevşeme ihtimalini ima etmesi, risk iştahını destekledi.

Japonya'da açıklanan verilere göre, yıllık Tokyo enflasyonu aralıkta yavaşlayarak yüzde 2,4'e geriledi. Japonya'da hane halkı harcamaları da kasımda azalış gösterdi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 artış kaydederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünü yüzde 2,49 değer kazancıyla 7.818,89 puandan tamamlarken, dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 29,9360 seviyesinden işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 11 Ocak Perşembe günü New York'ta başlayacak olan "Yatırımcı Günleri" toplantısında, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilcisiyle bir araya gelecek.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu belirten analistler teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.900 ve 8.000 seviyelerinin direnç, 7.800 ve 7.700 puanın destek konumunda olduğuna da işaret etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Almanya kasım ayı sanayi üretimi

13.00 Euro Bölgesi kasım ayı işsizlik oranı

16.30 ABD  kasım ayı dış ticaret açığı

http://www.ankaramasasi.com/haber/2119026/kuresel-piyasalar-pozitif-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.